Sudska odluka: Trump ne smije blokirati korisnike na Twitteru

Sudska odluka: Trump ne smije blokirati korisnike na Twitteru

Sudska odluka: Trump ne smije blokirati korisnike na Twitteru

Američki predsjednik blokiranjem korisnika na Twitteru krši ustav SAD-a.
 
Foto: Pixabay
 
Odluka predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, da blokira svoje pratioce na Twitteru zbog njihovih političkih stavova predstavlja povredu Prvog amandmana američkog ustava, odlučila je federalna sutkinja u New Yorku.
 
Predsjednikovo ušutkivanje kritičkih glasova nije dozvoljeno, jer digitalni prostor u kojem Trump komunicira sa građanima predstavlja javni forum.
 
Odluka je uslijedila kao odgovor na prošlogodišnju tužbu koju je protiv Trumpa podnio Institut Univerziteta Columbia zajedno sa nekoliko korisnika Twittera.
 
U pismu kojeg su advokati poslali Trumpu pisalo je da je njegov korisnički račun "javni prostor" iz kojeg vlada, prema odredbama ustava, ne može isključiti nekoga zbog neslaganja sa stavovima koji su izneseni.
 
Prilikom donošenja odluke, odbačen je argument da se Prvi amandman ne odnosi na Trumpa u ovom slučaju jer je djelovao kao privatna individua. U svojoj odluci, sutkinja Naomi Buchwald je obrazložila da Donald Trump, kao federalni zvaničnik, nije izuzet od ustavnih obaveza da se uzdrži od diskriminacije zbog različitih stavova.
 
"Nijedan vladin zvaničnik, uključujući predsjednika, nije iznad zakona", navela je Buchwald.