Sve veći pritisci na novinare u Italiji i Kataloniji

Sve veći pritisci na novinare u Italiji i Katalonji

Sve veći pritisci na novinare u Italiji i Kataloniji

Foto: Pixabay

Reporteri bez granica i Međunarodni institut za štampu (IPI) pozivaju na prestanak napada na novinare i medijske slobode u španskoj pokrajini Kataloniji i u Italiji gdje je zabilježeno da su ovakvi pritisci od 2017. u velikom porastu.

U Kataloniji je u posljednje dvije godine zabilježeno oko 50 prekršaja slobode informisanja, a dodatni šok su izazvali video snimci uznemiravanja i fizičkog napada na novinarku Tele5-a, Lailu Jimenez, koju su napali demonstranti tokom druge godišnjice zabranjenog referenduma za nezavisnost Katalonije, 1. oktobra, pišu Reporteri bez granica koji su pozvali političare i medije da pokušaju ublažiti napetost.

Šokirani smo i alarmirani slikama koje nam povremeno dopiru iz Katalonije, jer možemo vidjeti da intenzitet napada na medije raste, rekla je Pauline Ades-Mevel, voditeljica ureda Reportera bez granica za Evropsku uniju, koja je dodala da su uvrede, zastrašivanja i uznemiravanja prerasli u fizičke napade.

Predstavnici Reportera bez granica iz Španije tvrde da se politička polarizacija prenijela na medije, a sa medija i na građane.

Sa velikim brojem pritisaka se susreću i novinari u Italiji, a kako piše IPI, u tome najveći uticaj imaju političari. Prema izvještaju Platforme Vijeća Evrope za zaštitu novinarstva i sigurnost medija 2018. godine, u ovoj zemlji upozorenje o slobodi medija u odnosu na 2017. godinu se utrostručilo. Tada su uslijedile reakcije brojnih međunarodnih organizacija za slobodu medija, a izostale su reakcije italijanske vlade, ali i iz BiH, Rusije, Azerbejdžana i Turske.

Luigi Di Maio and Matteo Salvini, italijanski političari, su javno kritikovali i pozivali na ušutkivanje novinara koji pišu o vlasti u toj zemlji. Di Maio je rekao da je kritkovanje novinara u Italiji tradicionalno dok je Salvini, s ciljem zastrašivanja, javno prijetio uklanjanjem istraživačkog novinara Roberta Saviane koji je razotkrio napuljsku mafiju, Camorru. Kako piše IPI, Saviano sada živi pod 24-satnom zaštitom jer bi u suprotnom njegov život bio u opasnosti.

Italijanski novinari i medijski stručnjaci za IPI su rekli da su posebno problematične tužbe za klevetu, nasilje nad novinarima, ekonomski izazovi medija i konstantno loš odnos između politike i novinarstva. Kao najveća prepreka je 'querele temerarie' - tužbe za klevetu zbog kojih je u Italiji moguće dobiti zatvorsku kaznu i do šest godina što mnoge novinare dovodi do samocenzure.

U intervjuima za IPI, italijanski novinari su rekli da je situacija u Italiji neuporediva sa stanjem koje vlada u zemljama poput Mađarske, Poljske, Turske ili Rusije, budući da uprkos problemima, Italija novinarima nudi snažnu zaštitu. Preko 200 italijanskih novinara se trenutno nalazi pod različitim oblicima pratnje ili policijske zaštite zbog prijetnji koje uglavnom dolaze od članova organizovanog kriminala zbog izvještavanja o vezama mafije, politike i ekonomije.

Italijanski mediji su kao i u većini evropskih zemalja od vlade dobijali finansijska sredstva, ali je ta podrška drastično smanjena na 62 miliona eura u 2017. godini, u odnosu na 2007. kada su mediji dobijali 170 miliona eura, a Zakon o proračunu za ovu godinu predviđa postepeno smanjenje javnog novca za medijske kuće u naredne tri godine što bi takvo finansiranje u potpunosti ukinulo do 2022. godine, piše IPI.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu, Italija se nalazi na 43, a Španija na 29. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF, IFEX, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.