Treći slučaj obijanja stana članicama redakcije KRIK-a

Treći slučaj obijanja stana članici redakcije KRIK-a

Treći slučaj obijanja stana članicama redakcije KRIK-a

Iz redakcije KRIK-a vjeruju da su neki od slučajeva obijanja stanova povezani sa radom tog medija i apeluje na istražne organe da riješe ove slučajeve.

foto: logo krik/facebook

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK saopštila je da je prošle sedmice obijen stan Anđeli Mitrović, menadžerici društvenih mreža tog medija. Napad se desio u večernjim satima 5. novembra, a iz ovog medija navode da je Mitrović u sobi zatekla ispreturanu fioku i da joj je ukradeno nešto nakita.

“Ulazna vrata nisu obijena i verovatno se u Anđelin stan upalo kroz prozor u spavaćoj sobi. Inače, zgrada u kojoj je stan ima sigurnosne kamere ispred ulaznih vrata i lifta, ali spavaća soba se nalazi sa druge strane zgrade”, piše KRIK.

Iako u stanu nije bilo ništa od KRIK-ove opreme i dokumenata i obijanjem nije ugrožen nijedan izvor ili rad na pričama, glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je, kako piše Danas, rekao da je nevjerovatna slučajnost da treći put dolazi do obijanja stana nekom članu redakcije tog medija, koja broji 15 ljudi i dodao da to matematički znači da je stan obijen svakom petom članu redakcije.

Kako prenose srbijanski mediji, Dojčinović ne isključuje mogućnost da su pljačke u nekim od navedenih slučajeva imale veze sa poslom redakcije KRIK-a, jer su u prva dva slučaja u pitanju bile istraživačke novinarke koje su pisale “neke nezgodne priče”.

Novinarki KRIK-a Dragani Pećo stan je obijen u julu 2017. godine, dok je novinarki istog medija Milici Vojinović u oktobru 2019. obijena porodična kuća, a ti slučajevi do sada nisu istraženi.

Neposredno prije obijanja stana Pećo je dobila i prijetnje smrću putem Twittera, a za Media.ba Pećo je 2018. rekla da zbog toga što počinilac nije pronađen i što ti napadi nemaju sudski epilog, smatra da je riječ o zastrašivanju novinara, te da njen rad podrazumijeva brigu za sigurnost.

Dojčinović smatra da ovakvi pritisci nisu “dovoljno brutalni” da bi uslijedile reakcije iz Evropske unije, kao i da je to neka vrsta pritiska koja je „dovoljno dozirana“ da ne pravi problem vlasti, a da novinari budu maltretirani „na duge staze“, piše Danas.

Kako se navodi, Dojčinović je dodao da je po pitanju slučaja obijanja stana Mitrović optimističan i da se nada da će ovaj slučaj biti riješen.

Iz redakcije KRIK-a navode da vjeruju da su neka od ovih obijanja povezana sa radom tog medija i apeluje na istražne organe da riješe ove slučajeve.

Obijanje stana Mitrović osudilo je Udruženje novinara Srbije, kao i Reporteri bez granica koji zahtijevaju provođenje istrage i kažnjavanje odgovornih u tom slučaju.

Izvor: KRIK, Danas, UNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.