Trump tužio tehnološke kompanije koje su blokirale njegove naloge

Trump tužio tehnološke kompanije koje su blokirale njegove naloge

Trump tužio tehnološke kompanije koje su blokirale njegove naloge

Prema pisanju New York Timesa, Trump tvrdi da su ga Facebook, Twitter i Google nepravedno cenzurisali.

foto: wikimedia

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u srijedu je rekao da je tužio tehnološke divove Facebook, Twitter i Google, kao i njihove direktore, nakon što su te platforme poduzele razne korake da zabrane ili blokiraju njegove objave, piše New York Times.

Trump je, kako se navodi, najavio da će biti glavni tužitelj u kolektivnoj tužbi tvrdeći da su ga tehnološke kompanije nepravedno cenzurisale. Njegov pravni tim je tvrdio da tehnološke kompanije predstavljaju državne aktere, a pravni stručnjaci su, kako piše New York Times, rekli da su slični argumenti već nekoliko puta ranije propali na sudovima.

Prema trenutnom zakonu Sjedinjenih Američkih Država, kompanije društvenih mreža smiju moderirati svoje platforme a, kako piše New York Times, zaštićeni su sekcijom 230. koja internetske kompanije oslobađa od odgovornosti za ono što je objavljeno na njihovim mrežama i omogućuje im uklanjanje objava koje krše njihove standarde.

New York Times piše da Trump od suda tužbom traži da ta sekcija bude proglašena protivustavnom i da se njemu i ostalim podnosiocima tužbe, vrati pristup na mrežama. Osim toga, u tužbi se navodno traži i da se tehnološke kompanije u budućnosti spriječe u “cenzurisanju” Trumpa.

Trump je naveo da je riječ o cenzuri koja je nezakonita, protivustavna i “neamerička”, a New York Times piše da iz Facebooka i Googlea nisu odgovorili na zahtjeve za komentare, dok je Twitter odbio dati komentar o tome.

New York Times piše da se čini kako je Trumpova tužba donekle reklamna predstava i da je on još jednom iskoristio priliku da napadne neke od njegovih političkih ciljeva koji nisu povezani sa tužbom. Kako se navodi, Trump je u srijedu, tokom svog govora, istakao da će slijediti svoj program protiv tehnoloških kompanija u američkom Kongresu, državnim zakonodavstvima, kao i “glasačkim kutijama”.

Prije završetka Trumpovog govora, New York Times piše kako su poruke o tužbi poslali nacionalni republikanski i senatorski komiteti, kao i da je Trumpov komitet za političku akciju uputio zahtjev na kojem je pisalo “donirajte sada”.

Trump je ovo saopštio u dogovoru sa nevladinom organizacijom America First Policy Institute koju su, kako se navodi, vodili veterani njegove administracije, uključujući bivšu direktoricu Vijeća za unutrašnju politiku Brooke Rolins i bivšu administratoricu Uprave za mala preduzeća Lindu McMahon.

Rollins je u svojoj izjavi, između ostalog, rekla da više nema presedana da američki predsjednik vodi velike medijske korporacije na sud, niti da on angažuje pravosuđe kako bi oblikovao sredinu američkih sloboda nakon svog predsjedanja, piše New York Times.

Profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Koloradu Blake Reid je, kako piše New York Times, rekao da Trumpova tužba predstavlja pravno neozbiljan trik za reklamu i da ta tužba u osnovi nema šanse za uspjeh na sudu, ali da postoji velika šansa za privlačenje puno pažnje.

Izvor: NYT

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.