Twitter i Facebook blokirali Trumpove naloge zbog širenja dezinformacija

Twitter i Facebook blokirali Trumpove naloge zbog širenja dezinformacija

Twitter i Facebook blokirali Trumpove naloge zbog širenja dezinformacija

Trumpov nalog na Twitteru bi mogao biti trajno suspendovan ukoliko nastavi kršiti politiku te društvene mreže protiv nasilnih prijetnji i dezinformacija o izborima.

foto: wikimedia

Društvene mreže, Twitter i Facebook, blokirali su u srijedu naloge bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa, zbog objavljivanja niza netačnih poruka nakon što su njegove pristalice upale u sjedište američke vlade Capitol Hill i preplavile ulice Washingtona, piše New York Times.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, Trumpove pristalice koje su prekinule sjednicu američkog Kongresa sazvanu za potvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godiine, bile su podstaknute njegovim porukama.

New York Times piše da će Trumpov nalog na Twitteru ostati blokiran 12 sati, kao i da bi se zabrana mogla produžiti ukoliko ne bude izbrisano nekoliko njegovih tvitova koji odbijaju rezultate izbora i za koje se čini da potiču na nasilje. Ukoliko Trump nastaviti kršiti Twitterovu politiku protiv nasilnih prijetnji i dezinformacija o izborima, ta društvena mreža bi, kako se navodi, mogla trajno suspendovati njegov nalog.

Nakon što je utvrđeno da je Trump prekršio pravila Facebooka na dva svoja posta, i ta društvena mreža je odlučila uskratiti Trumpovo objavljivanje na 24 sata, a New York Times piše da je blokiranje njegovog naloga na isti period najavio i Instagram, društvena mreža koja je u vlasništvu Facebooka.

Kako se navodi, blokiranje Trumpovih naloga na društvenim mrežama spriječiće ga da objavljuje poruke za više od 88 miliona njegovih pratilaca na Twitteru i 35 miliona pratilaca na Facebooku.

Trump je koristio platforme tih društvenih mreža, kako bi osporio izborne rezultate i nazvao ih lažnim, piše New York Times.

Radio Slobodna Evropa navodi da je sa Twittera i Facebooka prethodno uklonjena i Trumpova video poruka u kojoj je pristalice koje su napale američki Kongres pozvao da odu kući i ponovio lažne tvrdnje o prevari na predsjedničkim izborima. YouTube je saopštio da je zbog širenja lažnih tvrdnji o izbornoj prevari također uklonio taj video, a Radio Slobodna Evropa piše da je kopiju tog snimka i nakon toga bilo lako pronaći.

Kako prenosi New York Times, kritičari kažu da su potezi Facebooka, Twittera i YouTubea premali i prekasni jer su reakcije uslijedile nakon što su se pozivi na nasilje već proširili. Trumpove pristalice su, kako se navodi, na Facebook stranicama, poput “Red-State Secession”, sedmicama otvoreno razgovarale o napadu i nasilju koji planiraju izvršiti na sjedište američke vlade, kao i da su se u komentarima često nalazile fotografije oružja, a pozivalo se i na "okupiranje" Washingtona i poduzimanje koraka kako bi natjerali američki Kongres da poništi rezultate izbora.

Zasjedanje Kongresa koje je bilo prekinuto zbog napada Trumpovih pristalica, nastavilo se nakon nekoliko sati a američki Kongres je zvanično potvrdio rezultate izbora kojima je Joe Biden izabran za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: NYT, RFE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.