Turska će tražiti 11 godina zatvora za novinarku koja je „vrijeđala Erdogana“

Turska će traćiti 11 godina zatvora za novinarku koja je „vrijeđala Erdogana“

Turska će tražiti 11 godina zatvora za novinarku koja je „vrijeđala Erdogana“

 
 
foto: Screenshot / Sedef Kabas YouTube
 
Turske novinske agencije javljaju da Tužilaštvo Turske traži 11 godina zatvora za istaknutu novinarku Sedef Kabas koja je optužena da je vrijeđala predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana i dvojicu ministara iz njegovog kabineta.
 
Sud je prošlog mjeseca donio odluku da ova 52-godišnja televizijska novinarka, koja uglavnom prati tursku politiku, bude u zatvoru do suđenja zbog optužbe da je vrijeđala Erdogana, za šta je predviđena kazna od jedne do četiri godine zatvora.
 
Tužilac je također zatražio da Kabas bude optužena za vrijeđanje i ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua i ministra prometa Adila Karaismailoglua, što predviđa kombinovanu zatvorsku kaznu od 11 godina.
 
Kabas je smještena u zatvor zbog izreke koju je koristila tokom političke rasprave na opozicionom TV kanalu Tele 1 i koju je ponovila na Twitteru, što su Erdoganov šef komunikacija i ministar pravosuđa ocijenili kao napad na predsjednika.
 
Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) i 37 organizacija za slobodu medija i novinara pozvali su Tursku da oslobodi Kabas. 
 
„Neutemeljeno zatvaranje istaknute novinarke naišlo je na široku osudu lokalnih i međunarodnih organizacija za slobodu medija, kao i organizacija za ljudska prava i branitelja slobode medija“, navodi se u njihovom saopćenju.
 
Kako navode iz CFWIJ, 14. januara 2022. godine, dok je razgovarala o predsjedniku Erdoganu u emisiji pod nazivom „Arena demokratije“, Sedef je koristila izreku koja kaže da „stoka ne postaje kralj kada uđe u palatu, već palata postaje štala”. Uhapšena je u svom domu oko 2 sata ujutru 21. januara.
 
Sedef je nakon toga kazala da je koristila navedenu izreku te je navela da nije bila namjera da uvrijedi predsjednika.
 
Sedef se trenutno nalazi u ženskom zatvoru Bakırköy u Istanbulu.
 
U međuvremenu, Tele1 je državno nadzorno tijelo RTUK kaznilo zbog emisije te je zabranjeno emitovanje narednih pet epizoda.
 
Deseci hiljada ljudi su optuženi i osuđeni za vrijeđanje predsjednika otkako je Erdogan preuzeo dužnost 2014. nakon što je 11 godina bio premijer Turske.
 
Izvor: Reuters CFWIJ
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje