Turska traži kaznu za kosovskog novinara zbog satiričnog komentara

Turska traži kaznu za kosovskog novinara zbog satiričnog komentara

Turska traži kaznu za kosovskog novinara zbog satiričnog komentara

Turska ambasada u Prištini pozvala je vlasti Kosova da preduzmu akciju protiv jednog od vodećih kosovskih novinara.
 
Foto: Al Jazeera/Screenshot
 
Novinar Berat Buzhala našao se na meti Turske ambasade u Kosovu zbog objave na Facebooku u vezi sa pokušajem državnog napada u Turskoj.
 
"Pozivam građane Kosova koji su na odmoru u Turskoj da se pridruže vojsci", napisao je novinar, inače poznat po satiričnim objavama na društvenim mrežama. Nakon statusa, Buzhala je postavio emotikon s isplaženim jezikom, koji sugeriše da poruka nije bila ozbiljna.
 
U dopisu ambasade stoji kako zakonske mjere određuju zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina za postavljanje komentara osoba kao što je Buzhala, piše Reuters.
 
"Nezamislivno je da strana vlada ima takav zahtjev zbog nekog satiričnog komentara", izjavio je Buzhala, koji ima preko 40.000 pratilaca na Facebooku.
 
Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, vlada te zemlje počela je sa pritvaranjem i istragama protiv više od 60.000 državnih službenika, pripadnika policije, sudija, profesora i civila, kao i novinara. 
 
Dok su vlasti izdale nalog za hapšenje više od 40 novinara zbog optužbi da su podržavali planirani državni udar, i dok su slobode izražavanja često ugrožene u toj zemlji, smatra se da trenutna turska vlast učvršćuje svoju poziciju i koristi se kontrolom medija i javnog mnijenja.
 
Ni dvije sedmice nakon krvavog pokušaja dijela pobunjene vojske da preuzme vlast u Turskoj, državna novinska agencija Anadolija objavila je knjigu povodom događaja od 15. jula, koja objašnjava dešavanja pet narednih dana, a jasno u naslovu "Minute By Minute FETO Coup Attempt" odgovornost za sve pripisuje "Fetullahovoj terorističkoj organizaciji", na liniji sa tvrdnjama predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
 
"Pripremili smo knjigu kako bismo zabilježili historiju, priznajući solidarnost naše nacionalne hrabrosti i pronicljivosti – posebno one našeg predsjednika i premijera, političkih lidera i medija – da ne dopuste da se pokušaj državnog udara ponovo desi", izjavio je Senol Kazanci, generalni direktor agencije.
 
Turska posljednjih dana represivnim mjerama nastoji spriječiti širenje informacija protiv vlade. Odmah nakon pokušaja udara, blokirane su brojne web stranice, a zatim je izdat nalog za hapšenje 42 novinara.