Twitter predstavio smjernice o dezinformacijama u kriznim situacijama

Twitter predstavio smjernice o dezinformacijama u kriznim situacijama

Twitter predstavio smjernice o dezinformacijama u kriznim situacijama

“Ovaj novi pristup će pomoći da se uspori širenje najvidljivijih, obmanjujućih sadržaja, posebno onih koji mogu dovesti do ozbiljne štete”, kažu iz Twittera.
 
foto: Marten Bjork on Unsplash
 
Širom svijeta ljudi koriste Twitter kako bi pronašli pouzdane informacije u realnom vremenu. Tokom perioda krize, kao što su situacije oružanog sukoba, vanredne situacije u javnom zdravstvu i prirodne katastrofe velikih razmjera, pristup vjerodostojnim informacijama i resursima je još više otežan, zbog čega su, kako navode iz ove kompanije, prošle sedmice uveli smjernice o dezinformacijama u kriznim situacijama.
 
Prema obavijesti o ovim novim smjernicama na blogu Twittera navodi se da će smjernice pomoći da se osigura da dezinformacije ne budu pojačane ili preporučene tokom kriza s njihove strane. 
 
“U vremenima kriza pogrešne informacije mogu potkopati povjerenje javnosti i uzrokovati dodatnu štetu zajednicama koje su već ranjive. Uz naš postojeći rad na tome da pouzdane informacije učinimo dostupnijim tokom kriznih događaja, ovaj novi pristup će pomoći da se uspori širenje najvidljivijih, obmanjujućih sadržaja, posebno onih koji mogu dovesti do ozbiljne štete”, saopćili su iz Twittera.
 
Dodaju da su na razvoju ovih smjernica radili od prošle godine, oslanjajući se na upute stručnjaka i organizacija za ljudska prava. Za potrebe ovih smjernica, Twitter definiše krize kao situacije u kojima postoji široka opasnost po život, fizičku sigurnost ili zdravlje te navode da je ova definicija u skladu s definicijom humanitarne krize Ujedinjenih naroda i drugih humanitarnih organizacija.
 
U trenucima krize utvrđivanje da li je nešto tačno ili lažno može biti izazovno a da bi utvrdili da li su tvrdnje obmanjujuće, iz Twittera kažu da im je potrebna provjera iz više vjerodostojnih, javno dostupnih izvora, uključujući dokaze grupa koje prate sukobe, humanitarnih organizacija, novinara i slično.
 
S obzirom da se razgovor odvija brzo tokom perioda krize i da sadržaj sa naloga sa širokim dosegom prikuplja preglede i angažman korisnika, s tim u vezi Twitter navodi da kako bi smanjili potencijalnu štetu, oni neće preporučivati sadržaj koji je obuhvaćen ovim pravilima i to čim budu imali dokaz da neka tvrdnja može biti obmanjujuća.
 
“Osim toga, dat ćemo prioritet dodavanju upozorenja na vrlo vidljive tweetove i tweetove sa visoko profiliranih naloga, kao što su medijski nalozi koji su povezani sa državom, provjereni, službeni vladini nalozi”, zaključuju te navode neke od primjera tweetova za koje mogu dodati upozorenje.
 
- Lažno pokrivanje ili izvještavanje o događajima ili informacije koje pogrešno karakteriziraju uslove na terenu kako se sukob razvija;
 
- Lažne optužbe u vezi sa upotrebom sile, upadima u teritorijalni suverenitet ili o upotrebi oružja;
 
- Očigledno lažne ili obmanjujuće navode o ratnim zločinima ili masovnim zločinima nad određenim populacijama;
 
- Lažne informacije o odgovoru međunarodne zajednice, sankcijama, odbrambenim akcijama ili humanitarnim operacijama.
 
Upozorenje Twittera će biti postavljeno na tweet koji krši Twitterove smjernice. To će izgledati tako da će korisnici morati kliknuti na upozorenje kako bi vidjeli tweet, a sadržaj se neće preporučavati. Osim toga, likeovi, retweetovi i dijeljenja bit će onemogućeni.
 
Za sada su fokusirani na međunarodni oružani sukob, počevši od rata u Ukrajini, a planiraju ažurirati i proširiti smjernice kako bi uključili dodatne oblike krize.
 
Više o smjernicama o dezinformacijama u kriznim situacijama možete pročitati u Twitterovom Centru za pomoć.
 
Izvor: Twitter
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.