Twitter udvostručio broj dozvoljenih karaktera

Twitter udvostručio ograničenje broja karaktera

Twitter udvostručio broj dozvoljenih karaktera

Dugo najavljivanja promjena najprepoznatljivije karakteristike Twitter konačno se desila - Twitter je testnoj skupini korisnika omogućio dvostruko veći broj karaktera u tvitovima. 

Korisnici Twittera će uskoro imati na raspolaganju 280 karaktera da izraze svoje misli na popularnoj mikroblogging platformi. Twitterovih prepoznatljivih 140 karaktera, koji su inspirisali i posebnu formu kratke priče, postaju stvar prošlosti.

Promjena je inspirisana istraživanjem koje je pokazalo da korisnici koji tvitaju na japanskom, korejskom i kineskom mogu, zahvaljujući prirodi alfabeta koji koriste, prenijeti mnogo više informacija nego korisnici drugih jezika. U želji da se ovo izjednači, novo udvostručenje broja dozvoljenih znakova će se odnositi na sve korisnike osim njih.

Foto: Twitter blog

Twitter već neko vrijeme eksperimentiše sa proširenjem prostora za postavljanje sadržaja, te je prošle godine prestao računati slike, citate i odgovore drugim korisnicima u ukupni broj karaktera.

Limit od 140 karaktera izvorno je nastao u vrijeme kada su se tvitovi slali SMS-om i morali stati u ograničenja telefonskih operatera, no od tada je poprimio kultni status i mnogima se nije svidjelo ni kada su prošle godine počele kružiti glasine da će broj karaktera biti povećan na čak 10 hiljada niti žele ovu novu promjenu. Hashtag #280characters trendira na mreži od najave:

Konciznost je suština Twittera i osnivač Jack Dorsey tvrdi da će tako i ostati:

Izvor: Guardian, Engadget