Twitter uveo novu opciju koja omogućava plaćanje za “dobro tweetovanje”

BBC: Twitter uveo novu opciju koja omogućava plaćanje za “dobro tweetovanje”

Twitter uveo novu opciju koja omogućava plaćanje za “dobro tweetovanje”

Nova opcija “tip jar” je izložena kritikama zbog izlaganja ličnih podataka poput e-mail adresa, piše BBC.

foto: pixabay

Twitter je uveo novu opciju “tip jar” koja omogućava korisnicima da šalju novac drugima na toj društvenoj mreži a, kako piše BBC, iz Twittera su poručili da je ta opcija jednostavan način da se podrže glasovi koji potiču razvoj konverzacije.

BBC piše da je za početak, novom opcijom, moguće plaćati određenu grupu korisnika koju, između ostalog, čine “kreatori”, novinari, stručnjaci i neprofitne organizacije.

Međutim, nova mogućnost plaćanja je već naišla na kritike i to, kako se navodi, zbog izlaganja ličnih podataka poput e-mail adresa.

“Tip jar” opcija, kako piše BBC, trenutno dodaje malu ikonu na profilima korisnika na mobilnim uređajima sa izborom usluge plaćanja kao što su PayPal, Venmo ili Cash App od kojih su posljednje dvije popularne u Sjedinjenim Američkim Državama.

Budući da se plaćanje vrši putem vanjskih sistema, BBC piše da su pojedini korisnici Twittera primijetili da se plaćanjem putem PayPala primatelju otkriva e-mail adresa pošiljaoca novca, dok je u drugim slučajevima e-mail adresa primatelja vidljiva, bez obzira na to je li novac poslan.

Nakon upozorenja stručnjakinje za sigurnost Rachel Tobac, šef proizvodnje Twittera Kayvon Beykpour je saopštio da Twitter ne može kontrolisati način na koji PayPal postupa sa tim informacijama, a umjesto toga je, kako piše BBC, iz Twittera saopšteno da ta društvena mreža ažurira informacije o novoj opciji kako bi bilo jasno da bi neki detalji mogli da budu podijeljeni.

Iz PayPala je, kako se navodi, saopšteno da se taj problem pojavio zbog toga što korištenjem nove “tip jar” opcije, Twitter koristi opciju plaćanja za “robu i usluge”, te da se korisnici tokom plaćanja mogu prebaciti na opciju plaćanja “prijatelji i porodica” kako bi izbjegli navedeni problem.

BBC piše da je “tip jar” opcija naišla na podršku Bancampa koju koriste muzičari i Patreona koji koriste osobe poput YouTubera i podcastera.

Postoje i zabrinutosti oko načina na koji će se nova opcija koristiti među novinarima. BBC piše da se u novinarskoj profesiji generalno zabranjuje dodatno primanje novca i da nije jasno kako će opciju dodatnog plaćanja na Twitteru tretirati novinske redakcije.

"Trebaju li novinari u vašim omiljenim [publikacijama] i mrežama primati novac od bilo koga na internetu?", na Twitteru je, između ostalog, napisao Politicov dopisnik iz Washingtona Ryan Lizza, piše BBC.

Drugi novinar koji je pisao za američke novine je, kako se navodi, napisao da uvođenje nove opcije “s jedne strane, izgleda zrelo za stvaranje neetičnih situacija”, dok sa druge strane, on govori da ne zarađuje puno.

BBC piše da je ovo jedan od posljednjih eksperimenata Twittera koji zadnjih godina bilježi usporen rast korisnika. Twitter je, kako se navodi, ovog mjeseca kupio i pretplatničku uslugu Scroll koja uklanja oglase s web lokacija s vijestima i najavio da će to biti dio postojeće usluge za pretplatnike Twittera.

Kao dio tog dogovora, Twitter je predložio plaćanje kao način podrške novinarstvu gdje će, kako piše BBC, pretplatnicima Twittera navodno biti omogućen pristup medijskom sadržaju, a da će dio od sredstava te pretplate ići izdavačima i piscima koji kreiraju sadržaj.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.