Twitter najavio ukidanje naloga koji su povezani sa teorijama zavjere

Twiiter najavio ukidanje naloga koji su povezani sa teorijama zavjere

Twitter najavio ukidanje naloga koji su povezani sa teorijama zavjere

Nova ograničenja Twittera će uticati na 150 hiljada naloga na ovoj društvenoj mreži, a poduzimanje sličnih mjera najavio je i Facebook.

foto: pixabay

Twitter je ove sedmice najavio uklanjanje naloga na ovoj društvenoj mreži čije poruke šire teorije zavjere, poput grupe “QAnon” za koju se navodi da, između ostalog, širi teorije zavjere o američkoj vlasti i javnosti protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenose američki i britanski mediji.

Kako piše BBC, Twitter će prestati preporučivati sadržaj koji je povezan sa grupom “QAnon” i blokirati web adrese (URL) koje su povezane sa ovom grupom i dijeljenjem sadržaja na ovoj društvenoj mreži. The Guardian prenosi da će ova ograničenja uticati na oko 150 hiljada Twitter naloga, a kako piše NBC news, glasnogovornik ove društvene mreže je potvrdio da je Twitter u posljednjih nekoliko sedmica uklonio preko sedam hiljada naloga grupe “QAnon” zbog kršenja manipulacije platformama i neželjenog sadržaja.

Pristalice grupe “QAnon” povezane su sa brojnim lažnim tvrdnjama koje se šire na Twitteru, uključujući i teoriju zavjere da je jedna američka kompanija namještaja umiješana u trgovinu djecom kao i o širenju raznih teorija zavjere o koronavirusu COVID-19, piše BBC. Iz ovog medija također navode da je glavna američka federalna agencija FBI prošle godine izdala upozorenje o "teorijama zavjere domaćim ekstremistima" i odredila “QAnon” kao potencijalnu domaću ekstremističu prijetnju.

Prema pisanju New York Timesa, ovo je prvi put da se provode mjere za uklanjanje sadržaja koji je povezan sa “QAnon” grupom, a koji postaje sve popularniji na Twitteru, Facebooku i YouTubeu.

Kako piše New York Times, slične mjere, odnosno sprečavanje širenje sadržaja “QAnon” grupe, bi se uskoro mogle početi provoditi i na Facebooku, a ovu informaciju potvrdila su dva uposlenika ove društvene mreže koja su željela ostati anonimna.

O raznim teorijama zavjere koje su se počele širiti tokom pandemije koronavirusa, kao i o tome zašto im vjerujemo, Mediacentar je pisao i ranije.

Izvor: BBC, NYT, NBC, The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.