Twitterov algoritam favorizuje politiku desničarskih medija i političara

Twitterov algoritam favorizuje politiku desničarskih medija i političara

Twitterov algoritam favorizuje politiku desničarskih medija i političara

Internim istraživanjem Twittera analizirano je na milione tvitova koje su objavili korisnici iz Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Španije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

foto: unsplash

Internim istraživanjem Twittera o algoritamskom pojavljivanju političkih sadražaja utvrđeno je da se na toj društvenoj mreži, u odnosu na ljevičarske, više promovišu tvitovi desničarskih političkih stranaka i medija, piše BBC.

Istraživanjem je, kako su naveli iz Twittera, analizirano na milione tvitova u periodu od 1. aprila do 15. avgusta prošle godine sa naloga korisnika iz sedam zemalja, odnosno iz: Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Španije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Algoritam Twittera više promoviše tvitove desničarskih političkih stranaka i medija iz šest od sedam analiziranih zemalja, a istraživanje je pokazalo da takva praksa nije zabilježena jedino u Njemačkoj u kojoj se više promovišu tvitovi ljevičara.

BBC piše da se Twitter i ranije suočavao sa tvrdanjama o pristrastrosti na svojoj platformi, kao i da je iz te društvene mreže saopšteno da ne znaju zbog čega njihov algoritam više preporučuje sadržaj desničara.

Iz Twittera su najavili da će u budućnosti raditi na utvrđivanju i ispitivanju takvih pojava na toj društvenoj mreži, a navodi se i da su istraživači primijetili da bi trenutni rezultati mogli biti posljedica “različitih strategija” koje političke stranke koriste kako bi došle do većeg broja publike.

Osim toga, istraživači su rekli da rezultati istraživanja ne sugerišu to da njihovi algoritmi više promovišu "ekstremne ideologije nad mainstream političkim glasovima" što je jedna od zabrinutosti kritičara Twittera.

BBC piše da je Twitter u aprilu ove godine otkrio rezultate istraživanja o “nenamjernoj šteti” prouzrokovanoj na toj platformi kojom je otkriveno da automatsko kropovanje fotografija na toj društvenoj mreži prouzrokuje problem favorizovanja pripradnika bijele rase nad Afroamerikancima, kao i žena nad muškarcima.

Izvor: BBC