Ubistvo novinara: Filipinski radijski reporter upucan u glavu

Ubijen filipinski radio reporter, bio je „bez dlake na jeziku“

Ubistvo novinara: Filipinski radijski reporter upucan u glavu

U posljednjih sedam mjeseci najmanje tri novinara su ubijena na Filipinima, jednoj od najopasnijih država za rad novinara. 

Foto: IPI/DXMS Cotabato City

Radijski novinar sa Filipina Jaynard Angeles ubijen je u srijedu ujutro u provinciji Sultan Kudarat, a Međunarodni institut za štampu (IPI) poziva filipinske vlasti da temeljno istraže slučaj.

IPI piše kako su Angelesa ubila dvojica naoružanih napadača u autopraonici u gradu Tacurong, da je on je upucan u glavu, a da su ubice pobjegle sa mjesta događaja u nepoznatom pravcu.

Angeles je bio komentator na radiju Radyo ni Juan Tacurorong. Nacionalna unija novinara Filipina napisala je u saopštenju da je Angeles bio „direktan i bez dlake na jeziku“ te da je imao više od 10 godina radnog iskustva.

On se bio kandidirao za gradskog vijećnika u gradu Lambayong u Sultan Kudaratu zbog čega je dao ostavku na poziciju komentatora, ali je i dalje radio na tom radnom mjestu.

„Filipinske vlasti moraju odmah istražiti ubistvo Jaynarda Angelesa i utvrditi da li je njegovo ubistvo bilo povezano s ovim novinarskim poslom“, rekao je zamjenik direktora IPI-a Scott Griffen.

„Angelesovo ubistvo je najmanje treće ubistvo novinara u posljednjih sedam mjeseci. Osuđujemo kontinuirano nasilje nad novinarima i medijskim radnicima na Filipinima, koje je praćeno neprihvatljivim nivoom nekažnjivosti”, dodali su.

U julu 2021. godine radijski komentator Renante Cortes ubijen je ispred radio stanice na kojoj je radio u Cebu. Jess Malabanan, dopisnik Manila Standard Today i dugogodišnji Reutersov dopisnik, također je na sličan način ubijen ispred svoje kuće u decembru 2021.

Filipini se smatraju jednim od najopasnijih mjesta za rad novinara. Indeks medijskih sloboda Reportera bez granica stavio je tu državu na 138. mjesto od 180 zemalja pokrivenih tom procjenom.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje