Udruženje BH novinari: Javni protest navijačima i rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo

Udruženje BH novinari: Javni protest navijačima i rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo

Udruženje BH novinari: Javni protest navijačima i rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo

Ukoliko nasilje nad medijskim ekipama ne prestane, BH novinari će pozvati medije na bojkot sportskih događaja FK Sarajeva.

foto: BH novinari

Udruženje BH novinari uputili su javni protest navijačima i rukovodstvu FK Sarajevo zbog napada navijača ovog kluba na kamermane televizija Nove BH i Hayata koji se desio prošle sedmice tokom navijačkog skupa ispred prostorija ovog kluba. Povod okupljanja bilo je nezadovoljstvo navijača zbog uručivanja otkaza treneru FK Sarajevo, Husrefu Musemiću.

“Snimatelja Nove BH, Sedina Lepića, je napao jedan od navijača FK Sarajevo i nanio mu lakše povrede glave, dok je Faruku Avdoviću, snimatelju Hayat TV, grupa najvijača oštetila opremu za snimanje”, pišu BH novinari.

Upravni odbor Udruženja BH novinari oštro je osudio napade na medijske ekipe kojima je onemogućeno da slobodno i sigurno obavljaju svoje profesionalne zadatke. Navijači ovog kluba ponavljaju napade na novinare i novinarske ekipe uz nedostatak adekvatnih reakcija kluba i rukovodstva njegovih navijačkih grupa, navedeno je u saopštenju.

“Obavljao sam svoj radni zadatak i naišli su navijači. Jedan me je udario i samo prošao pored mene”, za Media.ba je rekao snimatelj Lepić.

Lepić je objasnio da mu nisu nanesene teže fizičke povrede, te da je imao bolove u predjelu glave. Dodao je da je snimateljska ekipa Hayat televizije bila u njegovoj blizini, ali da zbog nastale situacije nije detaljno vidio šta se desilo.

“Frka je bila. Vidio sam samo da su mu svjetlo na kameri razbili, šta je još bilo ne znam”, rekao je Lepić.

Iz udruženja BH novinara zahtijevaju od navijača i rukovodstva FK Sarajevo da zaustave nasilje nad medijskim profesionalcima i od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da hitno istraže ove napade i poduzmu zakonske mjere za sankcionisanje napadača.

“Ukoliko ovo nasilje ne prestane, BH novinari će pozvati medije na bojkot sportskih događaja čiji su organizatori i sudionici FK Sarajevo ili njegovi  navijači”, saopšteno je iz Udruženja.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.