Udruženje BH novinari osuđuje napade na portal Prometej

Udruženje BH novinari osuđuje napade na portal Prometej

Udruženje BH novinari osuđuje napade na portal Prometej

Portal Prometej na meti zbog pisanja o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima izdali su saopštenje za javnost o napadima na portal Prometej i njegovog urednika Franju Šarčevića te osudili prijetnje i verbalno nasilje kojem su izloženi posljednjih desetak dana putem medija i društvenih mreža.

U saopštenju je navedeno da su se urednik Šarčević i portal Prometej našli na udaru političkog magazina Stav iz Sarajeva i hajke na društvenim mrežama, nakon što su, na kritički način pisali o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, nedavnim protestima pred zgradom OHR-a, kao i odluci Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da namete izmjene Izbornog zakona.  

U magazinu Stav, kako stoji u saopštenju, portal Prometej, urednik Šarčević i njegova supruga Lejlu nazvani su „karcinomima“, čiju metastazu treba spriječiti. Prometej je optužen za podršku „politici aparthejda“  i onima koji hoće da „osujete“ borbu Bošnjaka za „državotvornost“, kako navodi Stav. Nakon pisanja ovog magazina, uslijedila je hajka i objava mrzilačkih sadržaja na društvenim mrežama.

“Upravni odbor BH novinara naglašava kako su huškanje i širenje govora mržnje prema portalu Prometej, uredniku Šarčeviću i njegovoj porodici nedopustivi u demokraskom društvu, koje bi trebalo njegovati kritiku i različitost mišljenja o događajima i aktuelnim temama. Svako drugo ponašanje, a posebno podsticanje ili pozivanje na nasilje nad medijima, novinarima i svima koji se usude javno zastupati drugačije mišljenje putem medija ili društvenih mreža, ozbiljno je kršenje prava na slobodu izražavanja”, navedeno je u saopštenju. 

BH novinari pozvali su policiju i tužiteljstvo Kantona Sarajevo da poduzmu potrebne istražne radnje i zatraže pravno sankcioniranje onih koji ugrožavaju sigurnost i pravno na slobodu izražavanja novinara i urednika portala Prometej. 

Podsjetili su kako kako su novinari ovog portala i Franjo Šarčević, urednik, često meta govora mržnje na Facebooku i Twitteru, te su naveli da su posebno dobro organizovane takozvane „patriote“ bošnjačkog nacionalnog porijekla, uključujući i stranačke botove.

Također su pozvali međunarodne organizacije da prestanu sa praksom pružanja podrške osobama koje su glavni izvori govora mržnje i podsticanja na online nasilje prema portalu Prometej, kao i drugim medijima i novinarima u BiH koji kritički pišu i izvještavaju.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.