Uposlenici BHRT-a već 50 dana nisu primili platu

Uposlenici BHRT-a već 50 dana nisu primili platu

Uposlenici BHRT-a već 50 dana nisu primili platu

Zbog finansijske krize i loših uslova rada održan protest radnika BHRT-a.

foto: Mediacentar Sarajevo

Zbog loše finansijske situacije, Samostalni sindikat radnika Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) je danas u zgradi RTV doma održao protest upozorenja. Istakli su da je situacija na BHRT-u alarmantna jer uposlenici BHRT-a već 50 dana nisu dobili platu i oduzeto im je pravo na dostojanstven rad. 

Već godinama radnicima BHRT-a ne uplaćuju se porezi, radnici često ostaju bez zdravstvenog osiguranja, a penzioneri zbog dugovanja, neisplaćenih doprinosa i neuvezivanja radnog staža ne mogu dobiti svoju prvu penziju, istaknuto je na protestu upozorenja. Dodatan problem je odlazak radnika sa BHRT-a koji se dešava “gotovo svakodnevno”. 

Potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Edis Fočo je u svom obraćanju rekao da je radnika na ovom javnom servisu “sve manje i manje”.

“Zahtijevamo hitne i konkretne poteze koji će omogućiti da uposlenici BHRT-a, posebno njih više od 60 posto koji imaju platu ispod 800 KM, dobiju svoju pošteno zarađenu platu i svoje naknade”, rekao je Fočo.

Dodao je i da radnici BHRT-a imaju topli obrok u iznosu od sedam KM, što je “najniži topli obrok u cijeloj BiH”. Radnici BHRT-a su pred zidom, nemaju izbora i u pitanju je egzistencija ljudi, naglasio je Fočo.

Prisutnim se obratio i predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH Selvedin Šatorović, koji je rekao da radnici BHRT-a imaju podršku svih radnika BiH.

“Ono što je bruka i sramota za vladajuće strukture u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine jeste da bi mi mogli ostati jedina država u Evropi koja neće imati javnu državu televiziju. Da li se to radi planski, smišljeno, da li je to dio neke političke strategije, ali imajući u vidu da znamo šta su uslovi za pristupanje Evropskoj uniji, onda ili lažu Evropsku Uniju, ili lažu nas, ili lažu i jedne i druge”, istakao je Šatorović.

Ukoliko zahtjevi BHRT-a ne budu ispunjeni, rekao je Šatorović, potrebno je organizovati proteste pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

Na protestima su pročitani i zahtjevi Informativno-tehničkih centara (ITC) BHRT-a u kojima se traži: isplata neisplaćenih doprinosa, adekvatni uslovi rada, isplata zaostalih plata, dnevnica, toplih obroka, te povećanje plata i toplog obroka u skladu sa inflacijom i troškovima života. Ukoliko navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni do 5. juna ove godine, doći će do štrajka upozorenja i obustave rada u terminu od 11 do 13 sati, a ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u narednih 10 dana, iz ITC-a su najavili generalni štrajk.

Na protestima je rečeno kako novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH i dalje stoji na računu Javnog preduzeća Elektroprivrede BiH, jer nema dogovora o raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije.

Merima Kurtović Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata, tražila je da sredstva od RTV takse prikupljena do danas budu odmah ravnopravno raspodijeljena. Naglasila je zahtjeve radnika BHRT-a: isplate zaostalih plata i naknada, povećanja plata i toplih obroka, izmirivanje svih doprinosa, pobošljanje uslova rada i sistematizacije radnih mjesta.

“Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne raditi svoj posao, da uđe u sva tri javna emitera i sankcionišu sve one koji krše zakon i koji su odgovorni za trenutno stanje u kome se sada nalaze radnici BHRT-a. Potplaćeni i poniženi”, rekla je Kurtović Pašalić.

Na protestu upozoranja je istaknuto da su radnici BHRT-a dobili podršku brojnih sindikata radnika, novinara, domaćih i međunarodnih novinarskih udruženja i organizacija među kojima su, između ostalih, Udruženje BH novinari, Evropska federacija novinara, Međunarodni institut za štampu, Evropski centar za štampu i medijske slobode i drugi.

Iz Federalne televizije su danas objavili saopćenje u kojem tvrde kako Ugovor o naplati RTV takse zavisi od direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića.

“Suština problema je odbijanje generalnog direktora BHRT-a da potpiše Ugovor o naplati RTV takse koji je bio na snazi do decembra prošle godine bez da je pronađen novi model prikupljanja takse za javne servise. Insistiraju na jednom drugom ugovoru, iako je zakon propisao koji je to omjer RTV takse”, objavljeno je danas u saopštenju iz Upravnog odbora Samostalnog sindikata uposlenika RTV FBiH.

Saopštili su da su FTV, kao i njeni uposlenici, ponovo “izloženi nezapamćenoj kampanji od strane određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a”, s ciljem ugrožavanja egzistencije ovog javnog servisa.

“Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva Vladu Federacije BiH da hitno odgovori na namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih ali pošteno zarađenih primanja”, piše u saopštenju.

Istakli su da su poslovanje i plate uposlenika i BHRT-a i FTV-a pod velikim znakom pitanja, te da bi se potpisivanjem novog ugovora sa Elektroprivredom o raspodjeli RTV takse, koji je i ranije postojao, osiguralo “nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće”. Osigurala bi se i redovna isplata plata radnicima BHRT-a i RTV FBiH, piše u saopštenju.

Predstavnici međunarodnih organizacija za slobodu medija i Udruženja BH novinari uputili su jučer pismo bh. vlastima u kojem zahtijevaju njihovu hitnu urgenciju za rješavanje finansijskog spora između javnih servisa, BHRT-a i RTV FBiH.  Podsjetili su da Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) nezakonito od 2017. ostvaruje mjesečne prihode od RTV takse putem Javnog preduzeća Pošta Republike Srpske i istakli da RTRS od tada nije prebacio više od 80 miliona KM koje je trebao prebaciti na račun BHRT-a što je također doprinijelo lošoj finansijskoj situaciji ovog javnog servisa.

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.