Usvojena Međunarodna deklaracija o zaštiti novinara

Usvojena Međunarodna deklaracija o zaštiti novinara

Usvojena Međunarodna deklaracija o zaštiti novinara

Svjetski kongres Međunarodnog institura za štampu usvojio je Međunarodnu deklaraciju o zaštiti novinara.

Međunarodni principi zaštite novinara koji rade u opasnim uslovima, sa naglaskom na odgovornost država u garantovanju sigurnih uslova rada i borbe protiv nekažnjavanja napada na novinare, najbitiniji je sadržaj Međunarodne deklaracije o zaštiti novinara, usvojene u Dohi 20. marta.

“Obraćamo se trima ključnim grupama: novinarima, koji moraju znati da nijedna priča nije vrijedna njihovih života; medijskim organizacijama, koje nikada ne bi trebale slati novinare na zadatke ukoliko nisu sigurni da su za njih spremni; i državnim institucijama, koje bi trebale stati na kraj nekažnjavanju zločina protiv novinara", rekao je novinar Daoud Kuttab, član Izvršnog odbora Međunarodnog institura za štampu.

Dokument kreiran u suradnji medijskom mrežom Al Jazeera, Međunarodnim institutom za sigurnost novinara i Afričkom medijskom inicijativom, rezultat je pomnog istraživanja i analize.

Deklaracija se, pored vlada, obraća i novinarima i njihovim redakcijama, te navodi korake koje je potrebno uzeti u obzir da bi se povećao stepen sigurnosti na radu. 

Izvještaji brojnih međunarodnih organizacija za zaštitu novinara pokazuju da je nivo nasilja s kojim se novinari suočavaju dostigao rekordne visine posljednjih godina, te da je faktor koji najviše doprinosi nasilju činjenica da se napadi na novinare ne procesuiraju i ne kažnjavaju. 

Prema procjenama, tek jedan od deset slučajeva smrti novinara predmetom je istrage. 

Kompletan tekst Deklaracije možete preuzeti na web sajtu Međunarodnog instituta za štampu.