Vlasnik lokalnih novina u Minnesoti poklonio list da bi otišao pružati pomoć u Ukrajini

Vlasnik lokalnih novina u Minnesoti poklonio list da bi otišao pružati pomoć u Ukrajini

Vlasnik lokalnih novina u Minnesoti poklonio list da bi otišao pružati pomoć u Ukrajini

Ovaj Amerikanac se nada da će njegov plan inspirisati druge da preduzmu sličnu akciju.
 
foto: Yura Khomitskyi on Unsplash
 
Lee Zion, vlasnik sedmičnih novina iz grada Lafayette u Minnesoti, koji ima oko 500 stanovnika, poklonio je svoje sedmične novine kako bi mogao otići u Ukrajinu da bi pružao bilo kakvu pomoć narodu te zemlje u njihovoj borbi protiv Rusije. 
 
Da bi ostvario svoj cilj kontaktirao je nekoliko različitih organizacija u potrazi za savjetom kako da ode u Ukrajinu, a jedni od njegovih kontakata su bili i iz hora u Torontu u kojem sviraju banduru - žičani instrument koji se smatra nacionalnim instrumentom Ukrajine. Članovi tog hora su mu savjetovali da stupi u kontakt s ukrajinskom ambasadom u Chicagu a nakon toga je smislio plan da prvo leti u Varšavu, a zatim da ide vozom za Ukrajinu.
 
“Kako bih mogao udobno sjediti za svojim stolom dok ukrajinska djeca umiru?” pitao je. “Ako me žele za učitelja, ja ću biti učitelj. Ako žele da vozim kamion, dostavljam zalihe, ja ću to raditi. Ako im zatreba pomoć oko čišćenja u Buči i drugim gradovima, ja ću u tome pomoći”, rekao je on. Nada se da će u Ukrajini biti do 15. jula.
 
Prije nego je poklonio novine, Zion je pokušao prodati novine koje imaju oko 500 pretplatnika, ali nije bilo kupaca, te je napisao oglas u kome ga nudi besplatno gdje je naveo da ga želi ostaviti u dobrim rukama. Prema riječima 54-godišnjeg Ziona, list je profitabilan i nema dugova. On kaže da je posljednje četiri godine, otkako je kupio taj list za 35.000 dolara, radio sedam dana u sedmici između ostalog kao “vlasnik, urednik, reporter, fotograf”.
 
Na njegov oglas odgovorio je 37-godišnji Robert Lawson, urednik drugog lokalnog lista. 
 
Lawson planira zadržati novine na sadašnjoj putanji, fokusirajući se na lokalne vijesti dok proširuje online prisustvo. “Moji veliki planovi su u osnovi vidjeti šta možemo učiniti da poboljšamo sadržaj i šta možemo učiniti da poboljšamo uključivanje zajednice”, rekao je Lawson za Guardian.
 
Zion nije oženjen i nema djece, a njegov otac i brat u početku su bili skeptični prema njegovim planovima, ali su se na kraju predomislili.
 
Do sada je, kako je naveo, oko 7.000 Amerikanaca i Kanađana otišlo pružiti pomoć u Ukrajini. Nada se da će njegov plan inspirisati druge da preduzmu sličnu akciju, a on će u toj zemlji, kako kaže, ostati, sve dok ga budu trebali. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.