BH novinari uputili javni protest skupštinama Brčko Distrikta i Kantona Sarajevo

BH novinari uputili javni protest skupštinama Brčko Distrikta i Kantona Sarajevo

BH novinari uputili javni protest skupštinama Brčko Distrikta i Kantona Sarajevo

Reakcija na verbalne napade na novinare Mirzu Derviševića i Avdu Avdića.

foto: Screenshot / RadioSarajevo / Mirza Dervišević / Facebook

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Skupštini Brčko Distikta i Skupštini Kantona Sarajevo (KS) zbog verbalnih napada i uvredljivih kvalifikacija na račun Mirze Derviševića, urednika portala Times, i Avde Avdića, urednika portala Istraga, iza kojih, kako su u saopštenju naveli BH novinari, stoje Abdulah Iljazović, zastupnik u Skupštini Brčko Distikta i Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini KS.

Na zasjedanju brčanske skupštine 25. oktobra, Abdulah Iljazović je, naglasili su BH novinari, na uvredljiv način govorio o Mirzi Derviševiću, nazivajući ga pogrdnim imenima i pokušavajući minimizirati fizički napad iz augusta ove godine, kada je ovaj novinar dobio teške tjelesne povrede. Dan ranije, 24. oktobra, podsjećaju BH novinari, meta verbalnog napada je bio Avdo Avdić kojeg je na pres-konferenciji u Sarajevu grubo izvrijeđao Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, odbijajući odgovoriti na legitimno novinarsko pitanje o dodjeli grantova iz budžeta sarajevskog kantona i Okerićevoj ulozi u tome.

Umjesto da koriste demantij i/ili tužbu za klevetu ukoliko su nezadovoljni ili se smatraju oštećenim autorskim tekstovima Avdića i Derviševića, zastupnici Iljazović i Okerić su, kako se navodi u saopštenju BH novinara, zloupotrijebili skupštinske prostore i javne političke funkcije kako bi zaustavili kritičko propitivanje tema od javnog interesa čiji su akteri oni sami.

„U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara poziva nadležne organe skupština Brčko Distikta i KS da pokrenu pitanje zloupotrebe skupštinskih prostora za kršenje prava i dostojanstva novinara, te poduzmu adekvatne mjere protiv zastupnika koji promoviraju nasilje, nekulturu i politički primitivizam umjesto vladavine prava“, navodi se u saopštenju BH novinara. 

Članovi Upravnog odbora BH novinara smatraju sasvim opravdanim zahtjeve pojedinaca i javnosti za odgovornije postupanje novinara i medija u kreiranju medijskih sadržaja, naročito u slučajevima u kojima, kako su naglasili, ne postoje pouzdane činjenice ili kada postoji opasnost od prejudiciranih zaključaka i komentara.

Odgovornost je, kako se dodaje, sastavni dio slobode izražavanja i nikako se ove dvije vrijednosti novinarske profesije ne mogu promatrati odvojeno.

„Međutim, za UO BH novinara je neprihvatljivo da se na eventualne novinarske greške ili nedovoljnu objektivnost, odgovara prijetnjama, verbalnim uvredama ili fizičkim nasiljem, što se kontinuirano dešava u Bosni i Hercegovini (BiH)“, istaknuto je u saopštenju.

Zbog toga UO BH novinara još jednom apeluje na policijske i tužilačke organe da profesionalno i odgovorno postupe u istragama svakog napada i prijetnje novinarima, te poduzmu adekvatne zakonske mjere kažnjavanja napadača, bez obzira je li riječ o političarima, javnim službenicima, kriminalcima ili bilo kojim drugim osobama.

Podsjećaju da se jedan od nerazjašnjenih slučajeva nasilja odnosi i na fizički napad na Derviševića, o kojem se još nije izjasnilo Tužilašto Brčko Distrikta niti je donijelo bilo kakvu tužilačku odluku o osobama osumnjičenim za ovaj napad.  

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.