Medijska udruženja protiv odluke Skupštine grada Beograda

Medijska udruženja protiv odluke Skupštine grada Beograda

Nezavisna novinarska udruženja u Srbiji izdala su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju nezadovoljstvo odlukom Skupštine grada Beograda koja gradu daje nadležnost za osnivanje sredstava javnog informisanja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija »Lokal press« objavili su 22.10.2008. zajedničko saopštenje u kojem traže pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti novousvojenog Statuta grada Beograda i obustavu izvršenja radnji koje bi bile poduzete na osnovu spornog člana.

Kako prenosi ANEM, Statut usvojen 17.10.2008. daje gradu Beogradu nadležnost da osniva televizijske i radio stanice, novine i druga sredstva javnog informisanja i u suprotnosti je sa odredbama Zakona o javnom informisanju, koji kaže da država, državne teritorije i ustanove ne mogu biti osnivači sredstava javnog informisanja. Rješenje je nazvano "neprihvatljivim" za građane i dalji razvoj postojećih gradskih medija.

Izvor: ANEM