Mobiteli i štampani mediji konkurencija e-čitačima

Mobiteli i štampani mediji konkurencija e-čitačima

Izlagači na ovogodišnjem frankufurtskom sajmu knjige složili su se u procjeni da e-čitači, unatoč rastućoj popularnosti i brojnim pozitivnim osobinama, neće uskoro zamijeniti štampane medije.

Kako prenosi Reuters, na ovogodišnjem sajmu knjige u Frankfurtu izdavači su diskutovali o budućnosti uređaja za elektronsko čitanje novina i knjiga i zaključili da, unatoč rastućoj popularnosti i proširenju tržišta, e-čitači (eng. e-readers) neće uskoro zamijeniti štampane medije, te da će se morati suočiti sa jakom konkurencijom drugih digitalnih uređaja za preuzimanje elektronskih novina i knjiga.

Kao razlog se navodi visoka cijena (e-čitači trenutno koštaju od 300 do 800 dolara), konkurencija drugih digitalnih medija (poput mobitela, koje većina ljudi već posjeduje), te činjenica da (još uvijek) ne mogu replicirati osjećaj i miris knjige. Nobelovac Orhan Pamuk je izjavio da bi ga samo takav tehnološki napredak mogao potaći da s knjiga pređe na elektronske čitače.

Porast popularnosti e-čitača, poput Amazonovog Kindlea i Sonyjevog Readera, rezultat je sve veće dostupnosti elektronskih knjiga i vijesti, te niza pozitivnih osobina ove tehnološke inovacije: lagani su, malih dimenzija (na sajmu je predstavljena i verzija na preklapanje), a konekcija na internet omogućuje skidanje novina i knjiga direktno na ekran. E-čitači koriste manje energije od drugih elektronskih uređaja te smanjuju potrošnju papira, što je popularno kod ekološki osvještenih korisnika.

Foto: Reuters

Izvor: Reuters