WAN poziva na obilježavanje Svjetskog dana slobode medija

WAN poziva na obilježavanje Svjetskog dana slobode medija

Svjetska novinska asocijacija (WAN) pozvala je sve medije da Svjetski dan slobode medija obilježe pružanjem podrške za novinare koji rizikuju svoje živote pri izvještavanju.

Kako se navodi u saopštenju za medije, Svjetska novinska asocijacija (WAN) poziva novine iz cijelog svijeta da objavljivanjem i prevođenjem materijala dostupnih na web sajtu www.worldpressfreedomday.org obilježe Svjetski dan slobode medija. Web sajt nudi intervjue, statistike, fotografije, crteže, editorijale i druge sadržaje o kršenju medijskih sloboda u svijetu. Materijali su dostupni na engleskom, francuskom, španskom i ruskom jeziku, no potiče se i njihovo prevođenje na druge jezike.

WAN, organizacija koja predstavlja 18 000 novina iz cijelog svijeta, ovogodišnju kampanju povodom Svjetskog dana slobode medija je posvetila novinarima koji prilikom izvještavanja dovode život u opasnost. Svjetski dan slobode medija obilježava se 3.5., na dan objavljivanja Vindhok deklaracije (1991) o slobodi, nezavisnosti i pluralizmu medija.

Izvor: WAN