Memorijalni fond Kim Wall: Dodjela bespovratnih sredstava za novinarke

Memorijalni fond Kim Wall: Dodjela bespovratnih sredstava za novinarke
16/12/2021

Memorijalni fond Kim Wall: Dodjela bespovratnih sredstava za novinarke

Stipendija
Worldwide

foto: screenshot IWMF/Kim Wall

Međunarodna ženska medijska fondacija (IWMF) poziva novinarke širom svijeta da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava Memorijalnog fonda Kim Wall.

Kroz bespovratna sredstva Memorijalnog fonda Kim Wall finansiraće se rad novinarki koje izvještavaju o temama o kojima je izvještavala novinarka Kim Wall.

Riječ je o dvije donacije u iznosima od po pet hiljada američkih dolara za novinarke sa minimalno tri godine profesionalnog iskustva u medijima. Prijavljene kandidatkinje moraju imati izvrsno razvijene usmene i pismene vještine engleskog jezika, dok njihovi radovi mogu biti objavljeni na bilo kojem jeziku.

Bespovratna sredstva će pokrivati troškove izvještavanja, uključujući putovanja, logističke troškove, osiguranje, naknade za vize, profesionalne stipendije ili plaćanje producenata, prevodilaca i sl. dok neće biti pokriveni troškovi kupovine ili najma opreme, kao ni troškovi akademskih istraživanja.

Kim Wall je bila nagrađivana novinarka koja je izvještavala o rodu, popularnoj kulturi, identitetu i vanjskoj politici Kine, Šri Lanke, Ugande, Haitija, Sjeverne Koreje, Indije, Mašalovih otoka, a njene radovi su objavljivali Harper magazin, New York Times, Foreign Policy, Atlantic, TIME, Slate, Vice i The Guardian. Kim Wall ubijena je 10. avgusta 2017. za vrijeme izvještavanja iz glavnog grada Danske, Kopenhagena.

Rok za prijavu je 16.12.2021.

Dobitnici grantova će biti objavljeni 23.3. sljedeće godine, na datum rođenja Kim Wall.

Više informacija dostupno je ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.