Radionice medijske pismenosti u biblioteci

Radionice medijske pismenosti u biblioteci
07/12/2021

Radionice medijske pismenosti u biblioteci

Workshop
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Američki kutak Sarajevo i Mediacentar, organizuju serijal radionica koje objedinjuju različite elemente medijske pismenosti, od poznavanja uloge i funkcije medija, do vještina upotrebe dostupnih alata za kreiranje korisničkog sadržaja. 
 
Danas korisnici/e biblioteke već od najranije dobi žive sa medijima, a uz roditelje, odgajatelje i nastavno osoblje, bibliotekari i bibliotekarke za djecu i mlade, imaju značajnu ulogu u usmjeravanju utjecaja medija, bilo to kroz izbor medijskog sadržaja, savjete roditeljima, ili kroz kreativne dodatne aktivnosti medijskog odgoja i opismenjavanja. 
 
Mladi su dobrodošli da u biblioteci provode svoje slobodno vrijeme koristeći različite medije, da kreiraju i dijele različite sadržaje, a ove radionice će ih uputiti da bolje razumiju medije i medijsko okruženje u BiH. Kakve medije imamo u BiH? Kako mediji oblikuju naše razumijevanje? Kako pogrešno izvještavanje može utjecati na naše stavove? Kakva je naša odgovornost pri dijeljenju neprovjerenog sadržaja? Kako da provjerimo informaciju prije nego je podijelimo? 
 
U konačnici, učesnici radionice će imati priliku da uče o osnovama fotografije i alatima za profesionalno kreiranje fotografije uz pomoć mobilnih telefona. 
 
Kako bismo se u biblioteci svi osjećali sigurno i ugodno, te ispoštovali Covid-19 propise, broj učesnika će biti ograničen. 
 
Vaše prijave za učešće možete dostaviti popunjavanjem formulara na linkovima ispod svake radionice, a poziv je otvoren do popunjavanja kapaciteta broja učesnika. 
 
WEBINAR MEDIJSKA PISMENOST U BIBLIOTECI: PREDSTAVLJANJE SERIJALA RADIONICA KOJE BIBLIOTEKARI/KE MOGU KORISTITI ZA UNAPREĐENJE MEDIJSKE PISMENOSTI SVOJIH KORISNIKA/CA
UTORAK, 30.11.2021. 11:00-13:00h
 
Predavačice: Veronika Batelková i Saliha Kaliman
 
Link za registraciju nalazi se ovdje.
 
RADIONICA U BIBLIOTECI: POJAM MEDIJA I MEDIJSKE PISMENOSTI, 
SRIJEDA,  1.12.2021. 16:00-17:30h
 
Uvod u medijsku pismenost i kako bolje razumijeti medije i medijsko okruženje?  Razlikovanje medija i medijskog sadržaja. Prepoznavanje razlike između mišljenja i činjenice i različitih interpretacija.
 
Voditeljice radionice: Anela Hakalović i Jasna Kovo
 
Kapaciteti radionice su trenutno popunjeni. Obavijestit ćemo vas o dostupnim mjestima.  
 
RADIONICA U BIBLIOTECI: I DIO MEDIJSKO OKRUŽENJE U BIH: MEDIJI I RAZLIČITOSTI / II DIO VERIFIKACIJA INFORMACIJA NA INTERNETU
ČETVRTAK, 2.12.2021. 10:30-12:30h
 
Kakve medije imamo u BiH, koliko ih je i kako su regulisani. Kako mediji oblikuju naše razumijevanje drugačijeg, kako pogrešno izvještavanje o drugačijem utječe na formiranje negativnih stavova o manjinskim zajednicama?
 
Voditeljica radionice: Marija Arnautović 
 
Kako pristupamo informacijama na internetu, fake news i kako im se oduprijeti, koraci u provjeravanju informacija, naša odgovornost pri dijeljenju lažnog sadržaja na društvenim mrežama, praktični savjeti provjere informacija, predstavljanje platformi za fact-checking?
 
Voditelj radionice: Emir Zulejhić
 
 
RADIONICA U BIBLIOTECI: FOTOGRAFSKA RADIONICA KROZ MOBILNU FOTOGRAFIJU
UTORAK, 7.12.2021. 10:00 – 12:30h
Nauči kako fotografirati mobitelom kao profesionalni/a fotograf/fotografkinja!
 
Voditeljica radionice: Imrana Kapetanović
 
 
Serijal webinara organizuje biblioteka Američki kutak Sarajevo i Fondacija Mediacentar Sarajevo. Mediacentar organizuje radionice kroz projekat  “Izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost”, kojeg implementira u partnerstvu s organizacijom “Transitions” iz Praga, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke.