Aplikacije za izvještavanje uživo na društvenim mrežama

Aplikacije za izvještavanje uživo na društvenim mrežama

Aplikacije za izvještavanje uživo na društvenim mrežama

Popularnost video sadržaja na društvenim mrežama u stalnom je porastu. Prema izvještajima, korisnici Facebooka gledaju više od 100 miliona sati videa dnevno. Korisnici Snapchata pogledaju 10 milijardi video klipova svaki dan.

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, predviđa da će za pet godina većina sadržaja koji bude dijeljen online biti upravo video.

Izvještavanje uživo na društvenim mrežama danas je lakše nego ikada. Facebook je nedavno za sve korisnike otvorio funkciju Facebook Live, dok je korisnicima Twittera na raspolaganju Periscope, aplikacija za emitovanje videa uživo.

Ovo su neki od alata koji novinarima i novinarkama omogućuju da jednostavno uspostave video prenos sa svog telefona.

Periscope

Pokrenut u martu 2015. godine, Periscope danas ima 10 miliona registrovanih korisnika. Aplikacija je vezana za Twitter i korisnicima omogućava da o izvještavanju uživo obavijeste sve svoje pratioce na toj mreži ili da ga ograniče na određene korisnike.

Periscope nudi opcije snimanja okomitih i horizontalnih klipova, geolokaciju snimanja i statistike o broju ljudi koji su gledali prenos. Korisnici koji prate emitovanje mogu ga komentarisati i "lajkati" i sa mobilnih uređaja i sa desktop računara. Aplikacija je dostupna za iOS i Android.

Meerkat

Meerkat korisnicima omogućava da putem svog Twitter naloga naprave video prenos uživo, koji njihovi prijatelji mogu pratiti i komentarisati.

Velika jednostavnost aplikacije, koja nudi dvije opcije - napravi prenos sad ili zakaži ga za kasnije - privukla je korisnike Twittera, te je Meerkat zabilježio registraciju skoro 30 hiljada korisnika u prvoj sedmici od pokretanja. 

Dizajniran je da radi samo sa Twitterom, što je ujedno jedno od glavnih ograničenja aplikacije. Nedostaci su mu još loš prikaz na desktop računarima i činjenica da se emitovani sadržaj ne spašava unutar aplikacije. Meerkat je dostupan i za iOS i Android uređaje.

Ustream

Od januara u vlasništvu IBM-a, Ustream je besplatan za osnovnu upotrebu ali ima i naprednu verziju (Pro Broadcasting Services) koja nudi niz opcija za profesionalce, poput uključivanja grafika ili korištenja više kamera.

Aplikacija koristi automatizirani sistem za prepoznavanje sadržaja pod kopirajtom, zaustavljajući prenos ukoliko prepozna tuđi materijal. Dostupna za iOs i Android.

Bambuser

Jedan od pionira emitovanja uživo putem mobilnih uređaja, švedski Bambuser omogućava besplatan video streaming na svojoj web stranici, dijeljenje na društvenim mrežama i spašavanje emitovanog sadržaja kada je korisnik offline.

Korištenje aplikacije besplatno je za humanitarne organizacije i za ličnu upotrebu. Od 2012. godine Bambuser ima sklopljeno partnerstvo sa Associated Pressom, koje toj agenciji omogućava da korisničke sadržaje postavljene putem aplikacije koristi u izvještavanju, uz neophodnu verifikaciju. Dostupan za iOS, Android, Nokia Maemo, Symbian, Bada i Windows Mobile.  

Facebook Live

Opcija u početku kreirana isključivo za poznate osobe i medijske organizacije, sada je dostupna svim korisnicima mobilne verzije Facebooka. Funkcioniše jednostavno - korisnik bira da počne emitovati uživo video sa svog uređaja, uz kratak opis.

Video se prikazuje unutar mreže, na globalnoj mapi kojoj mogu pristupiti svi korisnici i uključiti se u praćenje emitovanja. Dužina emitovanja trenutno je ograničena na 30 minuta i snimljeni materijal se nakon završetka emitovanja spašava na korisnikov timeline.