O virusu korona više uznemirujućih nego edukativnih i ohrabrujućih vijesti

O virusu korona više uznemirujućih nego edukativnih i ohrabrujućih vijesti

O virusu korona više uznemirujućih nego edukativnih i ohrabrujućih vijesti

Oko dvije trećine vijesti o COVID-19 odnosi se na probleme a ne rješenja.

foto: pixabay

Medijsko izvještavanje o temama vezanim za virus korona pretežno je uznemirujućeg karaktera, a tek trećina sadržaja su edukativni i ohrabrujući za čitaoce, pokazala je analiza tri bh. portala s kraja septembra.

Na portalima Fokus.ba, Bljesak.info i Buka.com u periodu od 21. do 25. septembra ukupno su objavljena 193 članka u vezi sa pandemijom virusa korona, od čega je ova analiza okarakterisala kao uznemirujuće njih 124, dok je zabilježeno 41 ohrabrujućih i 28 edukativnih članaka.

Tokom odabranog perioda, praćene su i analizirane sve vijesti koje javljaju o virusu i njegovim posljedicama na tri portala, a članci su razvrstani u tri prepoznate kategorije.

Kao uznemirujuće, označene su one vijesti koje prenose i naglašavaju društvene probleme koje je virus izazvao, na poljima ekonomije, zdravstva i društvenog života. Ohrabrujućima su smatrane one vijesti koje sadrže informacije o suzbijanju virusa, one koje javljaju o padu broja zaraženih, kao i one u kojima se govori o perspektivnim medicinskim rješenjima u borbi protiv pandemije. U kategoriji edukativnih vijesti izdvojene su one koje izvještavaju o naučnim otkrićima u vezi sa virusom i njegovim liječenjem, te vijesti o zaštitnim mjerama koje su obavezne za sve građane.

Fokus.ba

Sarajevski portal Fokus u navedenom periodu je objavio ukupno 71 članak u vezi sa virusom korona, od čega 51 uznemirujućeg karaktera, 15 ohrabrujućih i pet edukativnih.

Kao primjer uznemirujuće vijesti, izdvajaju se izvještaji o smrti profesorice Selme Krainović, objavljene 21. septembra. Članak naslova “Profesorica Selma Krainović preminula od posljeda zaraze koronavirusom” i nadnaslova „Elektrotehnička škola Tuzla“, ocijenjen je kao uznemirujući s obzirom da kontekst u kojem se predstavlja daje utisak škole kao opasne ustanova za širenje zaraze. Istog dana je zabilježeno najviše uznemirujućih sadržaja, dok je najviše edukativnih i ohrabrujućih članaka bilo 23. i 24. septembra.

Kao primjer ohrabrujuće vijesti izdvojena je ona naslova „U Kantonu Sarajevo ponovo više oporavljenih nego novozaraženih”. Optimističan naslov, uz informaciju u tekstu da nije bilo novih smrtnih slučajeva, stvorili su ohrabrujuću vijest iz koje se nameće zaključak da uticaj virusa slabi, samim tim i da se približava kraj pandemije. Za primjer edukativne vijesti sa portala Fokus.ba izdvojena je ona od 22. septembra naslova “Za jednim stolom mogu sjediti četiri osobe, nema ustajanja da bi se platio račun”. Sadržaj te vijesti donosi preporuke direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislava Zeljkovića, koji ponovo upućuje na pravila koja važe u ugostiteljskim objektima za vrijeme pandemije – podsjeća na mjere fizičke distance, zaštitne maske i korištenja dezinfekcionog sredstva, te ostala pravila kao što je ono koje brani stajanje na šankovima i ustajanje od stola da bi se platio račun.

Bljesak.info

Mostarski portal Bljesak je tokom pet posmatranih dana objavio ukupno 76 članaka koji se tiču virusa korona i njegovih posljedica, od čega su 45 okarakterisani kao uznemirujući, 18 kao ohrabrujući dok je edukativnih bilo 13.

Kao primjer uznemirujuće vijesti izdvojen je članak od 23. septembra pod naslovom „Prozor-Rama: zatvorena tvornica zbog korone” i podnaslovom “U tijeku je stavljanje svih kontakata u izolaciju”. Sadržaj ove vijesti višestruko je uznemirujući jer u sebi ujedinjuje napredak virusa i pad ekonomije.  

Ohrabrujuća vijest sa portala Bljesak.info bila je ona od 25. septembra sa naslovom “U BiH počinje liječenje krvnom plazmom oboljelih od koronavirusa”. Članak prenosi kako je doktor Ednan Drljević, šef izolatorija za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u sarajevskoj Općoj bolnici istakao da je započela procedura po čijem okončanju će u BiH biti dostupno liječenje krvnom plazmom, za koju kaže da je „Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, anti Covid-19 plazme, (plazma dobrovoljnih darivatelja krvi, koji su uspješno preboljeli Covid-19), za liječenje pacijenata pozitivnih na Covid-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru. Tako je na primjer, u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova u svijetu, Mayo kinici (USA), do 11. srpnja 2020. godine, više od 34. 000 pacijenata primilo ovu terapiju”.

Od edukativnih vijesti, izdvojen je članak „Ova tri mjesta treba izbjegavati tijekom pandemije koronavirusa” gdje je glavni akter vijesti, američki imunolog i ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, doktor Anthony Fauci, istakao je da je zatvaranje teretana, barova i restorana pomoglo Arizoni, New Yorku i Teksasu da uspore širenje COVID-19.

Buka.com

Banjalučki portal Buka je u periodu od 21. do 25. septembra objavio ukupno 46 vijesti koje se odnose na virus korona, od čega je bilo 28 uznemirujućih, osam ohrabrujućih i deset edukativnih.

Kao primjer uznemirujuće vijesti izdvojen je članak od 22. septembra čiji naslov kaže „Put pacijenta u Kantonu Sarajevo: Nije to nikakav put, to je slijepa ulica sa puno makadama i rupa i bez ikakvih putokaza…” gdje autor vijesti, potpisan kao ime poznato redakciji, predočava čitatelju lično iskustvo sa takozvanim putem pacijenta, iznoseći pri tome mnogo uznemirujućih detalja koji svjedoče o slaboj organizaciji zdravstvenih ustanova kad se radi o zbrinjavanju oboljelih od virusa korona. Iako se sadržaj te vijesti može okarakterisati i kao edukativan, svrstan je u uznermirujuće zbog toga što je suština članka u tome da je virus među nama i da je organizacija u borbi protiv istog veoma slaba.

Ohrabrujuća vijest sa portala Buka.com bila je, između ostaih, i ona objavljena 23. septembra naslovljenu “Evropska agencija za lijekove odobrila 'deksametazon', jeftini lijek za liječenje korone”. Iz tog članka je moguće iščitati kako je ispitivanje, pod nazivom „Recovery“ (Oporavak), koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, pokazalo da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od COVID-19, kao i to da je riječ o jeftinom i lako dostupnom lijeku koji se koristi već decenijama u liječenju niza bolesti.

Kao interesantan primjer edukativne vijesti sa portala Buka izdvojena je ona od 25. septembra čiji naslov kaže “Širenje virusa u BiH: Privatne zabave, kafići i vjerski događaji najveći problem”. U tom članku, pored ukazivanja na ono što treba izbjegavati, skreće se pozornost i na pojačano pridržavanje epidemiološkim mjerama, s obzirom na to da predstoji hladnije vrijeme i duži boravak u zatvorenim prostorima, koji su podesniji za širenje zaraze. Ista vijest obavještava i o obavezi nošenja zaštitnih maski u školama, u kojima je primijećeno povećanje broja zaraženih od kako je počela školska godina.

Važnost za javno zdravlje

Iako su teme vezane za virus korona u osnovi vezane za uznemirujući globalni aktualni problem, prilagodba medijskog izvještavanja izuzetno je važna kako bi se čitaocima, kojima su neophodne kvalitetne informacije na osnovu kojih će formirati mišljenja i ponašanja, ponudili odgovori o pandemiji i približili događaji iz neposrednog okruženja i iz svijeta.  

Kvalitetna informiranost i poticanje kritičkog razmišljanja čitaoca važno je zbog ubrzanog širenja dezinformacija o virusu korona, budući da su česti oni koji negiraju postojanje bolesti, raspravljaju o teorijama zavjere ili pozivaju na neposluh preporukama o ličnoj zaštiti i higijeni. Pored toga, istraživanje Mediacentra Sarajevo i Medijskog instituta Crne Gore pokazalo je da je u sekcijama komentara na nekoliko bh. i crnogorskih online medija više poligon za uvrede i ismijavanje, a da je nivo argumentovane rasprave na objave svjetskih i domaćih zdravstvenih organizacija, kriznih štabova, te izjava predstavnika vlasti i stručnjaka o koronavirusu izuzetno nizak, što doprinosi relativizaciji objava domaćih i svjetskih zdravstvenih organizacija i institucija, epidemiologa i predstavnika vlasti, i mogu da utiču na njihov kredibilitet, a time i na javno zdravlje.

Tri analizirana portala, Fokus, Bljesak i Buka, su među najčitanijim informativnim portalima u Bosni i Hercegovini i o aktualnim temama vezanim za pandemiju COVID-19 izvještavaju svakodnevno i intenzivno, od samog početka.

Kroz proteklih šest mjeseci  se tema i u domaćim i svjetskim medijim iscrpila u smislu novosti i dovela do određenog nivoa ponavljanja već poznatog ili do ažuriranja informacija o oboljelima, umrlima i oporavljenima, što je uticalo na interesovanje publike. Tako je i u posmatranom periodu na analizirana tri portala bilo manje vijesti o virusu korona u danima kada je bilo drugih značajnih događaja poput onih vezanih za promjenu vlasti u Crnoj Gori ili pad srbijanskog aviona na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.