Sedmica u naslovnicama: Politika nudi jučerašnje odgovore na današnje probleme

Sedmica u naslovnicama: Politika nudi jučerašnje odgovore na današnje probleme

Sedmica u naslovnicama: Politika nudi jučerašnje odgovore na današnje probleme

Teme koje dominiraju naslovnicama bh. štampanih medija.
 
foto: Screenshot / Naslovnice bh. novina
 
Posljednja sedmica mjeseca marta na naslovnice bosanskohercegovačkih novina, dominantno sa sjedištem u Mostaru i Sarajevu, ponovo nam je vratila temu imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).
 
Kanadski filozof, Marshall McLuhan, poznatiji kao autor knjige „Gutenbergova galaksija“ naveo je „da politika nudi jučerašnje odgovore na današnje probleme“ ilustrirajući njenu besmislenost. Misao McLuhana o politici svoj smisao je dobila u prošloj sedmici. Nakon što su na sastanku u Mostaru koalicijski partneri raspodijelili resore i svoje prijedloge za ministre/ice dostavili predsjednici FBiH Lidiji Bradari, bilo je za očekivati da se imena potvrde rutinski.
 
Da proces imenovanja Vlade bude javnosti zanimljiv, potrudili su se koalicijski partneri koji se nisu usaglasili prije objave imena za kandidate/kinje u javnosti, pa su odmah nakon objave imena iskazali nezadovoljstvo određenim prijedlozima. Tri imena su se izdvojila: Sanja Vlaisavljević, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za mjesto ministrice kulture i sporta, Anel Kljako, kandidat Narodnog evropskog saveza (NES) za mjesto ministra trgovine i Vojin Mijatović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za mjesto ministra unutrašnjih poslova. SDP je napravio preraspodjelu svojih kandidata, ne mareći za kvalifikacije za obavljanje dužnosti ministra, a na nova imenovanja nije bilo primjedbi koalicijskih partnera. Pa će Mijatović, umjesto ministra policije, biti ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Almin Hopovac, umjesto ministra obrazovanja - ministar policije, a Vedran Lakić, umjesto ministra razvoja, poduzetništva i obrta - ministar obrazovanja i nauke. Rok za imenovanje Vlade FBiH je 6. april. Onda će se javnost okrenuti prema potpredsjednicima Federacije BiH Igoru Stojanoviću i Refiku Lendi i visokom predstavniku Christianu Schmidtu koji je u kolumni za Dnevni avaz poručio da politički akteri trebaju okončati proces formiranja Vlade. Refik Lendo je ranije izjavio da neće potpisati formiranje Vlade FBiH u kojoj nema kadrova Stranke demokratske akcije (SDA), a Igor Stojanović nije voljan podržati imenovanje Vlade u kojoj je Sanja Vlaisavljević. Za to vrijeme, Vlada u Republici Srpskoj (RS) je obilježila 100 dana svog djelovanja. Uredništvo Nezavisnih novina sa naslovnice od srijede (29. marta) jasno je kritikovalo rad Vlade RS, a priliku za kritiku 100 dana nove Vlade FBiH mediji će još sačekati.

Kada se politika „prosije“ sa naslovnica bh. novina kao najkrupnije zrno će nam ostati ekonomija. Rudari iz sedam rudnika u sastavu JP Elektropriveda BiH protestuju ispred Gradske uprave Grada Zenica. Računi Rudnika mrkog uglja Zenica su blokirani usljed čega nije moguće isplatiti februarsku platu i naknadu za topli obrok za januar, za oko 900 zaposlenih. Vijesti sa naslovnica novina protekle sedmice donijele su informacije da je za izmirenje računa potrebno oko 80 posto kućnog budžeta (Glas Srpske), da je potrošačka korpa 3.000 KM, a da je najniža plata 596 KM (Dnevni list). U petak ujutro na naslovicama novina nas je dočekala vijest da su primanja političara veća za oko 600 KM, pa će tako osnovna plata člana Predsjedništva BiH sa 5.350 biti povećana na gotovo 6.000 KM ili osnovna plaća ministara u Vijeću ministara i parlamentarca sa 4.535 KM na 5.085 KM. Sredinom prošle godine, Dnevni list je objavio da je BiH, prema podacima Eurostata za 2021. godinu, druga najsiromašnija zemlja u Europi, odmah iza Albanije. A podatak, objavljen u Dnevnom avazu u januaru ove godine, da je u BiH u prvih 15 dana ove godine ugašeno 65 firmi jasno ilustrira zašto je ekonomska kriza na naslovnicama novina i u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

Nezavisne novine su otvorile i temu ilegalnog surogat majčinstva. U BiH je zakonom zabranjeno darivanje spolnih ćelija i embriona koje nije obavljeno između bračnih drugova, odnosno, vanbračnih partnera, a zabranjeno je i darivanje ljudskih embirona za primjenu postupka biomedicinske potpomognute oplodnje, pišu Nezavisne novine. Međutim, uprkos zabrani, ilegalno se nudi na internetu. Nezavisne novine navode međunarodnu stranicu za surogat majčinstvo na kojoj osam žena iz BiH nude ove usluge. Dan poslije, uredništvu Dnevnog avaza se ova tema učinila zanimljivom pa su je proširili mišljenjima ministra zdravlja u Kantonu Sarajevo, koji navodi da podržava surogat majčinstvo ali da ono treba da bude zakonski regulisano. Sličnog mišljenja je i ginekolog prim. dr. Kenan Drljević koji daje podatak da je gotovo 10 do 15 posto parova u BiH sterilno i da bi zakonska regulacija pomogla ovim parovima da imaju djecu.

Na naslovnicama se uvijek pronađe i po neka dobra vijest. Učenici škole „Richmond park College“ iz Bihaća Daris Filović i Hadžera Đug, na naučnoj olimpijadi održanoj u Sarajevu, osvojili su prvu nagradu za inovativni projekat iz oblasti inžinjerstva. Filović i Đug prezentirali su projekat koji omogućava besplatno centralno grijanje za domaćinstva. Patent funkcioniše na principu elektromagnetne indukcije i vrtložnih struja koje oslobađaju toplotnu energiju. Ukoliko se naizmjenični motor napaja solarnom energijom dobijamo besplatno grijanje, koje je i ekološki prihvatljivo. Troškovi instaliranja njihovog patenta u domaćinstvo procijenjeni su na deset hiljada maraka, a ušteda bi bila u narednih 20 godina oko 165.000 KM.

Ako bi Refik Lendo u nekom narednom periodu podržao Vladu FBiH s postojećim kandidatima/injama, budući ministar energije, rudarstva i industrije Adis Bubalo trebao bi posvetiti pažnju patentu koji su promovisali Daris Filović i Hadžera Đug.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.