Amerika optužuje Kinu za globalnu medijsku manipulaciju

Amerika optužuju Kinu za globalnu medijsku manipulaciju

Amerika optužuje Kinu za globalnu medijsku manipulaciju

State Department navodi da Peking godišnje troši milijarde dolara na manipulaciju informacijama.

foto: Pixabay / Ilustracija

Kina manipuliše medijima u svijetu kroz cenzuru, prikupljanje podataka i skrivenom kupovinom stranih novinskih kuća, podaci su novog izvještaja State Departmenta koji su objavljeni prošle sedmice. U izvještaju se upozovara da bi taj trend mogao dovesti do "naglog smanjenja" slobode izražavanja u svijetu, prenijeli su mediji, među kojima Reuters i Guardian.

State Department, odjeljenje američke vlade odgovorno za vanjsku politiku i međunarodne odnose, u izvještaju navodi da Peking godišnje troši milijarde dolara na manipulaciju informacijama, uključujući sticanje udjela u stranim medijima putem javih i drugih sredstava, sponzorisanje influensera i osiguravanje ugovora o distribuciji promotivnog sadržaja kineske vlade u lokalnim medijima bez označavanja odakle dolazi. 

Reuters prenosi da je izvještaj objavljen usljed kontroverzi oko napora Kine posljednjih nekoliko godina da proširi globalni trag svojih medija koji su pod kontrolom vlade, posebno kada se intenzivirala geopolitička konkurencija između Pekinga i Washingtona. Kineski lideri su nastojali da se bore protiv negativnih slika Kine za koje smatraju da ih šire svjetski mediji.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, rekao je da se izvještaj odnosi na pojačavanje ideološke konfrontacije i "blaćenje kineske unutrašnje i vanjske politike".

"Napisan s hladnoratovskim mentalitetom, izvještaj je samo još jedno sredstvo za sputavanje Kine i jačanje američke hegemonije. Kina je snažno protiv takvih poteza", kazao je Liu.

Centar za globalni angažman State Departmenta ističe da je Peking stvorio vlastiti informacioni ekosistem uključivanjem stranih političkih elita i novinara.

Takođe je investirao u satelitske mreže i usluge digitalne televizije u regionima u razvoju koje daju prioritet kineskom medijskom sadržaju.

Kinesko prikupljanje podataka u inozemstvu "omogućilo je Pekingu da podesi globalnu cenzuru ciljajući određene pojedince i organizacije", navodi se.

"Neprovjeravani napori Pekinga mogli bi rezultirati oštrim smanjenjem globalne slobode izražavanja", navodi se u izvještaju.

Izvor: Reuters, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.