Meta ugasila 9.000 Facebook i Instagram naloga povezanih s kineskom kampanjom stranog uticaja

Meta ugasila 9.000 Facebook i Instagram naloga povezanih s kineskom kampanjom stranog uticaja

Meta ugasila 9.000 Facebook i Instagram naloga povezanih s kineskom kampanjom stranog uticaja

Kampanja je obično objavljivala pozitivne komentare o Kini i kritike na račun SAD-a.

foto: Pixabay / Ilustracija

Meta je zatvorila blizu 9.000 Facebook i Instagram naloga, grupa i stranica povezanih s kineskom političkom spam mrežom koja je ciljala na korisnike u Australiji i drugim dijelovima svijeta, javio je Guardian u utorak 29. augusta 2023.

Meta je, dodaje se, sa istraživanjem počela 2019., čiji su se nalazi poklopili sa nekoliko drugih organizacija, uključujući Australski institut za stratešku politiku (Aspi), a koje su spam mrežu nazvali Spamouflage.

U izvještaju koje je kompanija društvenih mreža Meta objavila u utorak navodi se da su uklonjena 7.704 Facebook naloga, 954 stranice, 15 grupa i 15 Instagram naloga za koje je identifikovano da krše politiku kompanije o neautentičnom ponašanju.

Oko 560.000 naloga je pratilo jednu ili više stranica, a Meta je rekla da su stranice vjerovatno dobijene od spam operatera, kao i da je na oglase na Facebooku potrošeno 3.500 američkih dolara.

"Ova mreža je nastala u Kini i ciljala je na mnoge regije širom svijeta, uključujući Tajvan, Sjedinjene Američke Države (SAD), Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i globalnu publiku koja govori kineskim jezikom", navedeno je iz Mete.

Kompanija je istakla da je otkrila operaciju uticaja koja djeluje na više od 50 online platformi i foruma uključujući YouTube, TikTok, Reddit, Pinterest, Medium, Blogspot, Livejournal, X (Twitter), Instagram i Facebook.

Dok je mreža Spamouflage radila širom Kine, Meta je uspjela utvrditi i veliki broj naloga koji su pokrenuti sa zajedničke lokacije poput kancelarije, s obrascima smjena kao što su naleti aktivnosti ujutro i poslijepodne, po pekinškom vremenu, sa pauzama za ručak i večeru.

Meta je navela da je mreža obično objavljivala pozitivne komentare o Kini i pokrajini Xinjiang te kritike na račun SAD-a, zapadne vanjske politike i kritičara kineske vlade, uključujući novinare i istraživače.

Kampanja se nakon što su je platforme identifikovale i blokirale 2019. pomakla s velikih platformi poput Facebooka i Twittera na manje stranice.

"Spamouflage je intenzivno koristio Medium, X (Twitter), Reddit, YouTube, Vimeo i Soundcloud", istaknuto je.

Ponekad je objava, kako piše Guardian, bila potpuno nepovezana s drugim sadržajem na stranici. Na primjer, na platofrmi Quora koja služi za postavljanje pitanja i dobijanje odgovora, račun povezan s kampanjom na pitanje "Kako mogu izgubiti salo sa stomaka dizanjem tegova?" je odgovorio člankom "Protiv telekomunikacijskih i internetskih prevara kineska policija jača međunarodnu saradnju u provedbi zakona".

U izvještaju se navodi i da je kampanja takođe objavljena na forumu kineske dijaspore usmjerene na zajednicu u Melbourneu.

Takođe, dodaje se i da su jedne od velikih kampanja bile i objave u kojima se tvrdilo da je Covida-19 došao iz SAD-a u kome je spomenut i "istraživački rad" o tome. Ta grupa je objavila i dva videa na YouTubeu i Vimeu kako bi promovisala navodni istraživački rad, a zatim je napravljen i članak u kojem se citira navodno istraživanje u kojem je pisalo da su SAD "skrivale istinu" o porijeklu Covida. Ovaj je članak zatim podijeljen na forumima, uključujući LiveJournal, Tumblr i Medium, nakon čega je podijeljeno na društvenim mrežama.

Guardian navodi da je kampanja jedna od pet detaljno opisanih u Metinom tromjesečnom izvještaju, a da se ostale odnose na kampanje iz Rusije, Irana i Turske.

U tekstu u Guardianu podsjeća se i na Aspijev raniji izvještaj koji kaže da su operacije uticaja Komunističke partije Kine vjerovatno paralelno, ako ne i kolektivno, provodile više kineskih stranačko-državnih agencija uključujući snage za stratešku podršku Narodne oslobodilačke vojske (PLASSF), Ministarstvo državne sigurnosti (MSS), Centralno odjeljenje za propagandu, Ministarstvo javne sigurnosti (MPS) i Kinesku upravu za kibernetički prostor (CAC) za koje se povremeno činilo da sarađuju s privatnim kineskim kompanijama.

Izvor: Guardian

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.