Aplikacija za vijesti Artifact dodala komentare na članke

Aplikacija za vijesti Artifact dodala reputaciju i komentare na korisničke profile

Aplikacija za vijesti Artifact dodala komentare na članke

Kompanija navodi da će primijeniti umjetnu inteligenciju da bi moderirala komentare i otkrila sadržaj koji krši pravila.

foto: Artifact.news

Artifact, personalizovana aplikacija za dijeljenje vijesti koju su osnovali suosnivači Instagrama, dodala je komentare i diskusiju na članke, čime su označili prve javne društvene komponente nove aplikacije, javlja Gizmodo.

Korisnici koji žele da ostavljaju komentare na članke morat će da kreiraju nalog na Artifactu i da upišu verifikovani broj telefona. Kevin Systrom i Mike Krieger, koji su zajedno pokrenuli Instagram a sada i Artifact, u saopštenju za javnost su kazali da aplikacija zahtijeva brojeve telefona korisnika u nastojanju da smanji neželjenu poštu i moderira sadržaj. U idealnom slučaju, kako je kazao Systrom, on vjeruje da bi ova vrsta zaštite trebala spriječiti da se platforma pretvori u "toksičnu septičku jamu poput drugih istaknutih aplikacija za dijeljenje vijesti". Krieger je dodao da aplikacija ohrabruje korisnike platforme da koriste svoja prava imena iako i dalje mogu koristiti pseudonime.

Svaki novi Artifact profil će dobiti "ocjenu reputacije" koja se može povećati ili smanjiti na osnovu glasova za i protiv koje korisnik dobije od drugih korisnika na svoje komentare. Rezultat reputacije je prikazan pored njihovog imena. Komentari će biti rangirani po algoritmu koji uzima u obzir reputaciju korisnika, ocjenu datog komentara i druge signale.

Kompanija kaže da koristi "najsavremenije modele umjetne inteligencije za moderiranje" za otkrivanje sadržaja koji krši pravila. Prema Artifactovom saopštenju, koje prenosi Gizmodo, kompanija će takođe primijeniti umjetnu inteligenciju da bi moderirala komentare. Sadržaj koji krši pravila bit će uklonjen, a neki korisnici mogu dobiti potpunu zabranu ukoliko se smatra da je to potrebno.

"Vjerujemo da će nam kombinacija ovih pristupa pomoći da diskusije budu civilizovanije", rekao je Systrom.

Artifact je personalizovani čitač vijesti pokrenut ranije ove godine, a nastao je kao zamisao Systroma i Kriegera nakon njihovog odlaska iz Mete, matične kompanije Facebooka. Aplikacija je prvobitno bila namijenjena samo onima koji dobiju poziv da je isprobaju i za one koji imaju broj telefona registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama. Aplikacija je imala listu čekanja od 160.000 prijava na početku, dok trenutni broj korisničkih računa nije javno dostupan.

Izvor: Gizmodo

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.