Assange najavio objavu dokumenata o predsjedničkim izborima u SAD-u

Assange najavio objavu dokumenata o predsjedničkim izborima u SAD-u

Assange najavio objavu dokumenata o predsjedničkim izborima u SAD-u

Osnivač WikiLeaksa najavio je objavljivanje oko milion novih dokumenata u narednim sedmicama.
 
Foto: YouTube/Screenshot
 
Julian Assange saopćio je da WikiLeaks planira objavu milion dokumenata koji se dovode u vezu sa tri vlade i predsjedničkim izborima u SAD-u.
 
Obraćajući se novinarima videolinkom iz ekvadorske ambasade u Londonu, Assange je izjavio da će dokumenti biti javni do kraja ove godine, a materijal koji se odnosi na izbore u SAD-u bit će objavljen prije 8. novembra kada su zakazani prdsjednički izbori.
 
"Materijal koji će WikiLeaks objaviti prije kraja godine je od velikog značaja u raznim smjerovima i tiče se tri moćne organizacije u tri različite države kao i procesa izbora u SAD-u", izjavio je Assange povodom obilježavanja 10 godina postojanja WikiLeaksa, piše Al Jazeera.
Assange je dodao da će se dokumenti odnositi na rat, oružje, naftu, masovno nadgledanje, Google, ali je odbio dati više detalja.
 
Iako su pristalice Donalda Trumpa već najavile da će dokumenti donijeti štetu kampanji Hillary Clinton, Assange je izjavio da su takvi navodi netačni.
 
Tokom obraćanja, osnivač WikiLeaksa je najavio i promjene u organizaciji i financiranju grupe, kao i širenje saradnje sa više medija, pored 100 s kojima već surađuju.
 
Izvori: Al Jazeera, Time