BBC na udaru kritika jer je dopustio kardiologu da iznese lažnu tvrdnju o vakcinama protiv Covida-19

BBC na udaru kritika jer je dopustio kardiologu da iznese lažnu tvrdnjo o vakcinama protiv Covida-19

BBC na udaru kritika jer je dopustio kardiologu da iznese lažnu tvrdnju o vakcinama protiv Covida-19

Stručnjaci kažu da je doktor “oteo” intervju kako bi iznio svoje stavove koji nisu zasnovani na nauci.
 
foto: Screenshot / YouTube
 
Nacionalni emiter Ujedinjenog Kraljevstva British Broadcasting Corporation (BBC) našao se na udaru kritika naučnika jer je dopustio kardiologu dr. Aseemu Malhotri da tokom razgovora sa voditeljicom Lukwesom Burak izjavi da bi “određene vakcine protiv Covida-19 mogle stajati iza viška smrtnih slučajeva od koronarne arterijske bolesti”.
 
Prema pisanju Guardiana, stručnjaci su optužili tog doktora da promiče “ekstremno marginalne” stavove, koji su “pogrešni, opasni i koji bi mogli obmanuti javnost”, dok Deadline piše da je Malhotra antivakser.
 
U svojim reakcijama naučnici su kazali da je doktor “oteo” intervju koji je trebao biti o statinima (grupi lijekova koji smanjuju nivo holesterola u krvi) kako bi iznio svoje stavove.
 
Guardian podsjeća da je Malhotra nedavno retvitovao video konzervativnog zastupnika Andrewa Bridgena, koji je izgubio stranačku dužnost, nakon što je izazvao bijes među kolegama i javnosti uporedivši upotrebu vakcina protiv Covida-19 s holokaustom. 
 
Nakon što je kritikovao nove smjernice o statinima, Malhotra je naveo brojke Britanske fondacije za srce (BHF) koje sugerišu da je bilo više od 30.000 smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim oboljenjima od kada se Covid-19 prvi put pojavio.
 
Malhotra, kardiolog na privatnoj klinici ROC u Londonu, kazao je da mRNA vakcine protiv Covida-19 igraju važnu ulogu, rekavši da je njegovo “vlastito istraživanje” pokazalo da “one nose kardiovaskularni rizik”. Dodao je i da poziva da se obustavi vakcinisanje do istrage zbog “neizvjesnosti iza viška smrtnih slučajeva”.
 
U izvještaju BHF-a se, kako podsjeća Guardian, navodi da su velika kašnjenja u dolasku hitne pomoći, nedostupna njega i liste čekanja koje su se stalno povećavale doprinosile “bespotrebnoj smrti pacijenata sa srčanim oboljenjima”.
 
“Dok je infekcija Covida-19 vjerovatno bila značajan faktor u povećanju smrtnosti od koronarne bolesti srca tokom prve godine pandemije, Covid infekcije ne stoje više iza viška stope smrtnosti od srčanih bolesti”, piše u njihovom izvještaju. Dodaje se da je široko rasprostranjen poremećaj usluga za njegu srca doveo do stalnog porasta viška smrtnih slučajeva od srčanih bolesti u Engleskoj.
 
Iz Britanske fondacije za srce navodi se da naučni konsenzus ističe da prednosti vakcinacije protiv Covida-19 daleko nadmašuju vrlo mali rizik od rijetkih nuspojava.
 
Guardian piše da je Malhotra postao poznat po tome što je glasno tvrdio da vakcine predstavljaju veću prijetnju od samog virusa, što su provjeratelji činjenica u više navrata opovrgnuli. U petak je ponovio svoju tvrdnju da su vakcine vjerovatno uzrok smrti njegovog oca.
 
Petera Openshawa, profesora eksperimentalne medicine na Imperial College London, takođe je intervjuisao BBC u petak.
 
“Jutros sam u intervjuu za informativni kanal BBC-a kazao da su nuspojave vakcina veoma, veoma rijetke u poređenju sa rizicima koji se mogu spriječiti od Covida-19. Osoblje je izgledalo uznemireno i posramljeno što su mu (Malhotri) dali platformu da govori”, napisao je na Twitteru.
 
Dr. Stephen Griffin, virolog na Univerzitetu u Leedsu, kazao je da je iskreno zapanjen time što je BBC dozvolio nekome ko je poznat po svom ekstremnom pogledu na mRNA vakcine i stepenu do kojeg su one navodno povezane sa kardiovaskularnim problemima da otme intervju da bi se izrazili takvi stavovi. Iznenađen je i time što su uopšte doveli nekoga čija se prošlost mogla površno provjeriti i zaključiti ko je on, kako je naveo.
 
Predsjedavajući kliničke kardiologije na Univerzitetu u Edinburghu profesor Marc Dweck takođe je reagovao na ovaj intervju na BBC-u te za Guardian rekao kako smatra da su mišljenja Malhotre o statinima i vakcinama protiv Covida-19 pogrešna i opasna. 
 
“Ogromna većina kardiologa se ne slaže s njegovim stavovima i oni nisu zasnovani na čvrstoj nauci”, naveo je.
 
“Snažno bih apelirao na pacijente da zanemare njegove komentare, koji, kako se čini, više tiču unapređivanja njegovog profila (on nema karijeru u kardiologiji o kojoj bi se moglo govoriti) nego dobrobiti javnosti. BBC ne bi trebao pružiti platformu da se čuju njegovi stavovi i trebali bi se potruditi da istraže ljude koje pozivaju da komentarišu”, istakao je Dweck.
 
Da Malhotrino pojavljivanje u BBC-u označava “duboko opasno ponašanje” ocijenio je dr. Matt Kneale, kopredsjedavajući Udruženja ljekara, koji je pozvao Opšte medicinsko vijeće da preduzme akciju.
 
U odgovoru iz BBC-a na kritike ovih ljekara rečeno je kako je dr. Aseem Malhotra pozvan na BBC News Channel da govori o najnovijim preporukama NICE-a (Nacionalni institut za izvrsnost zdravlja) o statinima, a da je tokom diskusije iznio nepotaknute tvrdnje o mRNA vakcini protiv Covida-19.
 
“Potom smo zamolili profesora Petera Openshawa za intervju da govori o ovoj temi i on je osporio i opovrgnuo tvrdnje koje su iznesene ranije”, kazao je glasnogovornik BBC-a.
 
Malhotra je u odgovoru za Guardian kazao da se medicinska nauka stalno razvija te da je otvoreno raspravljati o novim razvojima teško jer “mediji samo žele da mRNA vakcinu uobliče kao ispravnu ili pogrešnu, da raspravu o mRNA vakcini smatraju kao napad na sve vakcine te da takve stavove politizuju kao lijevo ili desno orijentisane”.
 
“Cijelu svoju karijeru promovisao sam vakcine, uključujući vakcine protiv Covida-19 na emisiji Good Morning Britain početkom 2021. Označavanje pojedinaca koji izražavaju zabrinutost u vezi s mRNA vakcinom kao antivaksera - nastavljajući lične napade umjesto analiziranja najnovijih podataka (sa sadašnjim dokazima o srčanim oštećenjima) i ko to finansira – sije nepovjerenje javnosti i dovodi do opasnog pada sigurne primjene vakcine”, kazao je on.
 
Deadline podsjeća da je Malhotra “proslavio” ovaj intervju na Twitteru gdje je napisao da je “provalio u mainstream medije” sa svojim argumentom da vakcine protiv Covida-19 treba suspendovati do dalje istrage. 
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.