Formirana globalna radna grupa za borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinaciji protiv COVID-19

Facebook, Twitter i Google se pridružili globalnoj radnoj grupi za borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinaciji protiv COVID-19

Formirana globalna radna grupa za borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinaciji protiv COVID-19

Iz Facebooka poručili da su uvidjeli prednost saradnje sa fact-checkerima na globalnoj razini u borbi protiv širenja dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa.

foto: unsplash

Facebook, Twitter i Google pridružili su se koaliciji vlada koju čine i vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade u borbi protiv širenja dezinformacija i teorija zavjere o vakcinaciji protiv koronavirusa, piše The Guardian.

Riječ je o radnoj grupi za borbu protiv širenja dezinformacija i teorija zavjere o vakcinaciji protiv koronavirusa koja je osnovana od strane britanske Full Fact organizacije za provjeru činjenica, a cilj te nove radne grupe je, kako se navodi, uspostaviti međuplatformske standarde za suzbijanje širenja dezinformacija.

"Loše informacije uništavaju živote, a svi smo odgovorni boriti se protiv njih tamo gdje ih vidimo", rekao je izvršni direktor Full Fact organizacije Will Moy.

Dodao je i da su pandemija koronavirusa i lažne tvrdnje koje su uslijedile o COVID-19 pokazali potrebu za kolektivnim pristupom ovom problemu, kao i da bi dezinformacije mogle uticati na povjerenje građana u medicinu što bi moglo produžiti trajanje pandemije.

Osim Facebooka, Twittera i Googlea u koaliciji će, kako piše The Guardian, učestvovati i institucije britanske i kanadske vlade, fact-checkeri iz Južne Afrike, Indije, Argentine i Španije, te Reuters institut za studij novinarstva i novinarska neprofitna koalicija First Draft.

The Guardian piše da će inicijalnu finansijsku podršku dati Facebook koji će Full Factu pomoći u izradi početnog okvira za januar naredne godine. Full Fact je, kako se navodi, bio prvi britanski partner za provjeru činjenica u borbi protiv širenja dezinformacija na toj društvenoj mreži.

Iz Facebooka su pozdravili napor za udruživanje tehnoloških kompanija za provjeru činjenica, istraživača i vlada kako bi se razvile nove strategije za bolju saradnju u budućnosti. Dodali su i da je zajednički rad po pitanju sprečavanja širenja dezinformacija veoma važan, posebno za vrijeme pandemije koronavirusa, kao i da su uvidjeli “veliku vrijednost u partnerstvu s više od 80 nezavisnih fact-checkera na globalnoj razini u borbi protiv širenja dezinformacija, na 60 jezika”, piše The Guardian.

Navodi se da dezinformacije o vakcinaciji već dugo predstavljaju izazov za društvene mreže i da je Facebook, prije pandemije koronavirusa, godinama dozvoljavao sadržaj protiv vakcinisanja.

U martu 2019. Facebook je zabranio oglase protiv vakcinisanja koji uključuju pogrešne informacije o vakcinama, a već u oktobru ove godine je zabranio svako oglašavanje protiv vakcinacije, dok su postovi i grupe koje se zalažu protiv vakcinisanja i dalje dozvoljeni. Pogrešne informacije u toj kategoriji, kako se navodi, nisu izričito zabranjene, i one mogu biti označene od strane fact-checkera.

U oktobru ove godine je samo sedmicu nakon Facebooka, nove promjene u vezi sa dezinformacijama o vakcinama uveo i YouTube koji je zabranio širenje dezinformacija o vakcinisanju protiv koronavirusa. Prema tim pravilima, videozapisi ne smiju sadržavati lažne navode da bi vakcina protiv koronavirusa mogla ubijati ljude ili prouzrokovati neplodnost, kao ni tvrditi da bi vakcina, na neki način, mogla implantirati mikročipove.

Istraživanje Oxford Internet instituta pokazalo je da se YouTube video snimci koji sadrže dezinformacije o koronavirusu najčešće šire na društvenim mrežama, prvenstveno putem Facebooka gdje je takav sadržaj u periodu od oktobra 2019. do juna 2020. godine podijeljen skoro 20 miliona puta. To istraživanje je pokazalo i da su takvi sadržaji na YouTubeu, prije uklanjanja, imali oko 150 hiljada pregleda.

Nedavno istraživanje koje je provedeno u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama je pokazalo da je od osam hiljada građana navedenih zemalja manje od 55 posto njih spremno vakcinisati se protiv COVID-19. Za taj procenat se navodi da je potreban u sticanju imuniteta na koronavirus.

Izvor: The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.