BBC osudio hapšenja njihovog novinara u Šangaju dok je izvještavao sa anticovid protesta

BBC: Policija u Šangaju tukla i uhapsila našeg novinara dok je pratio antikovid proteste

BBC osudio hapšenja njihovog novinara u Šangaju dok je izvještavao sa anticovid protesta

BBC ističe da je veoma zabrinjavajuće da je jedan od njihovih novinara napadnut na ovakav način dok je obavljao svoju dužnost. 
 
foto: Screenshot / Twitter
 
British Broadcasting Company (BBC) javio je da je njihovog novinara  Edwarda Lawrencea uhapsila policija u Šangaju kada je izvještavao sa protesta u nedjelju navečer koji su uslijedili zbog neslaganja građana sa vladajućom Komunističkom partijom i njihovom politikom nulte tolerancije na Covid u toj zemlji, piše CNN.
 
Lawrence je tvitovao uživo sa protesta u Šangaju neposredno prije hapšenja. Pušten je na slobodu nakon nekoliko sati, a iz BBC-a su izrazili izuzetnu zabrinutost zbog njegovog tretmana, rekavši da ga je policija “tukla i šutirala”.
 
“BBC je izuzetno zabrinut zbog postupanja prema našem novinaru Edu Lawrenceu, koji je uhapšen dok je izvještavao s protesta u Šangaju. Zadržan je nekoliko sati prije nego što je pušten. Tokom hapšenja policija ga je tukla i udarala nogama. To se dogodilo dok je radio kao akreditovani novinar”, navodi se u saopćenju BBC-a.
 
BBC ističe da je veoma zabrinjavajuće da je jedan od njihovih novinara napadnut na ovakav način dok je obavljao svoju dužnost. 
 
“Nismo imali nikakvo zvanično objašnjenje ili izvinjenje od kineskih vlasti, osim tvrdnje zvaničnika da su ga uhapsili za njegovo dobro u slučaju da se zarazio virusom Covid od nekoga iz mase. Ovo ne smatramo vjerodostojnim objašnjenjem”, naglasili su. 
 
Nekoliko snimaka hapšenja objavljeno je na Twitteru, a na jednom od njih se, kako piše CNN, jasno vidi Lawrence koji govori: “Zovite konzulat odmah”.
 
Korisnik Twittera koji je podijelio snimke rekao je da je vidio kako je novinara “nekoliko policajaca povuklo na tlo”.
 
CNN piše da je nejasno šta se dogodilo uoči hapšenja novinara, te da video koji je dostupan na internetu počinje njegovim hapšenjem i ne pokazuje šta se ranije dogodilo.
 
Na redovnom brifingu za novinare u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian priznao je pritvaranje Lawrencea, ali je rekao da se on nije predstavio kao novinar prije nego što ga je policija odvela. Između ostalog je kazao i da bi “strani novinari trebali poštovati kineske propise kada izvještavaju u Kini”.
 
Protesti, koji su izuzetno rijetki u Kini, izbili su širom te zemlje, a među hiljadama demonstranata stotine su pozivale na smjenu kineskog lidera Xi Jinpinga, koji blizu tri godine nadgleda strategiju masovnog testiranja, strogog lockdowna, stavljanja u prisilni karantin i digitalno praćenje građana.
 
CNN piše i da Lawrence nije bio jedini strani novinar kojeg je kineska policija uhapsila u nedjelju. Michael Peuker, kineski dopisnik švicarskog RTS-a, takođe je nakratko priveden dok je uživo izvještavao sa protesta u Šangaju.
 
Izvor: CNN, Sky News
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.