BBC najavljuje "otvorenost" u budućem poslovanju

BBC najavio velike reforme u poslovanju

BBC najavljuje "otvorenost" u budućem poslovanju

Tony Hall, generalni direktor BBC-ja, izložio je javnosti plan za buduće djelovanje ove medijske kuće. Plan se odnosi na narednih deset godina, a uključuje mnoge reforme i nove pristupe poslovanju.

Korporacija će tako u narednom periodu "postati otvorena za eru interneta", te će ostvariti saradnju sa rivalskim medijima, ali i bliži odnos sa recipijentima. Cilj BBC-ja je iskoristiti mogućnosti koje internet nudi kako bi javnost „informisali, educirali i zabavljali na nove načine“. 

„Narednih deset godina, razvijat ćemo se u dva pravca – bit ćemo na usluzi onima koji su prihvatili internet i mobilne medije kao način komunikacije, dok ćemo u isto vrijeme zadovoljiti potrebe i onih koji žele nastaviti sa tradicionalnim gledanjem i slušanjem televizijskih kanala“, izjavio je Hall. Planirana je i reogranizacija rada prema kojoj će BBC u budućnosti razmjenjivati svoje resurse i uposlenike sa lokalnim medijskim kućama.

Pored toga, u budućnosti se želi ostvariti još veće širenje na svjetskom tržištu, a jedna od planiranih zemalja za ovaj poduhvat je i Južna Koreja. Hall se osvrnuo i na tešku financijsku situaciju u kojoj se BBC trenutno nalazi, te napomenuo da će u budućnosti biti potrebna još opreznija raspodjela financijskih sredstava, dok se predviđa i gašenje nekih servisa.

Iznošenje plana dolazi u trenutku kada se sve više govori o (ne)održivoj budućnosti javnih servisa, ne samo u Velikoj Britaniji nego i širom svijeta. Novi modeli poslovanja, približavanje sadržaja mlađoj populaciji, kao i intenzivnija upotreba novih medija, pokušaji su kojima javne televizijske kuće nastoje održati svoj položaj na tržištu i ostati konkurentni komercijalnim medijima.

Kompletan govor generalnog direktora BBC-ja možete pročitati ovdje.

Izvori: BBC, ITV, The Guardian