BH novinari pozvali poslanike NSRS da zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije

BH novinari pozvali poslanike NSRS da zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije

BH novinari pozvali poslanike NSRS da zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije

Upozorava se na posljedice kriminalizacije klevete na slobodu izražavanja i mišljenja.
 
foto: NSRS
 
Uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je zakazana za sutra, Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva poslanike NSRS da odbace Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS) i zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije o re-kriminalizaciji klevete i negativnim posljedicama tog procesa na slobodu izražavanja i mišljenja.
 
Upravni odbor BH novinara u saopštenju podsjeća da su novinarska zajednica, mediji, civilno društvo i pravnici upozorili na brojne nedostatke Vladinog prijedloga re-kriminalizacije klevete: od kršenja Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, preko proceduralnih propusta i isključivanja javnosti, do generisanja straha i poticanja nasilja prema novinarima i novinarkama i medijima, putem neodmjerenih izjava predsjednika RS Milorada Dodika i pojedinih članova Vlade RS.
 
Podsjećaju da je postupak ponovne kriminalizacije klevete naišao na nepodijeljenu osudu novinarske zajednice u BiH, Evropi i svijetu, kao i brojnih međunarodnih organizacija sa uticajem na zaštitu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.
 
“Navedene reakcije su ozbiljno uzdrmale teško stečeni kandidatski status Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija, u okviru kojeg medijske slobode i sigurnost novinara visoko kotiraju i predstavljaju uslov koji država mora ispuniti”, piše u saopštenju.     
 
Upravni odbor BH novinara upozorava kako bi prihvatanje re-kriminalizacije klevete i skupštinska rasprava o Vladinom prijedlogu značili da poslanici NSRS pristaju na kršenje Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i na zaustavljanje evropskog puta BiH. Takođe, kako dodaju, prihvatanjem nerazumnog prijedloga Vlade, poslanici bi pokazali svojim glasačima u RS kako podržavaju zavođenje pravne represije nad svakim građaninom koji se usudi u vlastitoj kući ili na javnom mjestu izgovoriti kritiku, nezadovoljstvo ili neslaganje sa vladajućim strukturama u tom bosanskohercegovačkom entitetu.
 
“Upravni odbor BH novinara stoga poziva poslanike NSRS da, kao članovi najvišeg zakonodavnog tijela, zatraže mišljenje Venecijanske komisije – savjetodavnog i nezavisnog tijela Vijeća Evrope, čiji su članovi ugledni stručnjaci iz oblasti vladavine prava i zaštite demokratskih vrijednosti”, piše u saopštenju.
 
Dodaje se da njihovo mišljenje može pomoći NSRS u pronalasku najboljih rješenja za balans dvaju prava: onog na uživanje slobode medija i slobode izražavanja, primanja i širenja informacija bez cenzure i nasilja nad novinarima, sa jedne strane, i pružanja pravnih garancija zaštite ugleda, časti i privatnosti svakog čovjeka, sa druge strane.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.