BH novinari: U protekloj sedmici prijavljeno čak šest slučajeva napada i prijetnji novinarima u BiH

BH novinari: U protekloj sedmici prijavljeno čak šest slučajeva napada i prijetnji novinarima u BiH

BH novinari: U protekloj sedmici prijavljeno čak šest slučajeva napada i prijetnji novinarima u BiH

Prijetnje i nasilje nad novinarima moraju biti zaustavljeni, kažu iz BH novinara.

foto: Pixabay

Sve je veći broj prijava Udruženju BH novinari i Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa, saopštio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Nakon što su, kako su istakli u saopštenju, prošle sedmice novinari Euroblica i portala Srpskainfo u Banjoj Luci ispitivani u policiji i prisiljavani na otkrivanje izvora informacija, prijećeno je novinarima Žurnala, a pojedini političari su javno verbalno napadali novinare. BH novinari su dobili još dvije prijave prijetnji i širenja govora mržnje na društvenim mrežama protiv novinara.

Nakon što je u emisiji Pressing 22. februara intervjuisao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, urednik N1 televizije u BiH Amir Zukić je na društvenim mrežama bio izložen brutalnim napadima, uvredama i prijetnjama brojnih simpatizera SDA, ali i pojedinih visokopozicioniranih članova te stranke. Između ostalog, kako prenose BH novinari, istaknuti član SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je na svom Facebook profilu Zukića optužio da je „plaćen da promovira laž“ i nazvao ga „podešenim“ Bošnjakom, što je izazvalo niz uvredljivih komentara Kapidžićevih Facebook pratilaca.

Istovremeno, kako se dodaje u saopštenju, uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću su nakon objave teksta o načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru pojedini simpatizeri stranke Narod i pravda (NiP) prijetili fizičkim nasiljem.

“Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija – policije i tužilaštava – u svim navedenim slučajevima, detaljno provođenje istraga i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom. Također, pozivamo predsjedništva SDA i NiP-a da u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima sankcionišu svoje članove koji na društvenim mrežama prijete i raspiruju govor mržnje prema novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje nad novinarima moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerisati”, naglasili su u saopštenju.

Linija za pomoć novinarima i BH novinari će, kako su dodali, o ovim slučajevima i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH, te diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.