Disciplinski postupak protiv Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima

Disciplinski postupak protiv Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima

Disciplinski postupak protiv Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima

Jedinica za profesionalne standarde FUP-a tražit će od Disciplinske komisije da pokrene postupak protiv Čegara.

foto:CIN

Federalna uprava policije (FUP) potvrdila je osnovanost prijave protiv policijskog službenika suspendovanog načelnika uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). U posebnom postupku provjeravaju se CIN-ova otkrića o njegovom nezakonitom sticanju imovine.

Jedinica za profesionalne standarde FUP-a zatražit će od Disciplinske komisije da pokrene postupak protiv Čegara, zbog prijetnji upućenih novinarima Centra za istraživačko novinarstvo.

Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, obavijestio je CIN da je Jedinica prethodno ocijenila da je prijava Čegarovog neprimjerenog ponašanja osnovana.

 U oktobru 2022. godine novinari CIN-a su ispred Suda u Dubrovniku, nakon završenog ročišta na suđenju Zoranu Čegaru, zatražili od njega komentar. On je burno reagovao riječima: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“, nasrnuvši na novinarku.

Ovo nije prvi put da Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja za tekst koji je CIN objavio 24. oktobra u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”. “Ja sve znam, ne radim ja u trafici!”

O prijetnjama su u oba slučaja obaviještene policije u Sarajevu i Dubrovniku, te Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Zoran Čegar je početkom novembra suspendovan sa funkcije šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine.

Mustafa Hujdurović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, objasnio je da FUP osim disciplinskog postupka zbog prijetnji novinarima vodi i drugi postupak u kojem Sektor kriminalističke policije provjerava navode o Čegarovim nekretninama iz CIN-ove priče.

„Obavijestili smo Kriminalističku policiju i oni rade svoj dio posla. Mi smo tražili da se provjeri putem Interpola sve ono što ste naveli“, rekao je Hujdurović za CIN.

CIN je u oktobru ove godine objavio da je Čegar dio imovine u BiH stekao na nezakonit način. Novinari su otkrili da je u posljednjih 20 godina trgovao brojnim nekretninama: kućama, apartmanima i zemljišnim posjedima u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni. Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje na Baricama i Nišićima kod Sarajeva stekao je koristeći se fiktivnim ugovorom i falsifikovanim dokumentima.

Novinari CIN-a su otkrili i da je suspendovani Čegar optužen za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. 

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća. Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Izvor: CIN

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.