Zatražena suspenzija Zorana Čegara

Aljoša Čampara podnio zahtjev za suspenziju Zorana Čegara

Zatražena suspenzija Zorana Čegara

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti osuđuje, kako su naveli, nasilničko ponašanje Zorana Čegara.
 
foto: CIN
 
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražio je od zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensada Kormana da odmah donese rješenje o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije Zorana Čegara, zbog podizanja optužnice protiv njega pred Općinskim sudom u Dubrovniku i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).
 
U saopštenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je Čampara zatražio od Kormana da postupi u skladu s članom 114. Zakona o policijskim službenicima Frederacije Bosne i Hercegovine, kojim je predviđeno da će policijski službenik biti odmah suspendovan „ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine“.
 
Također, kako je saopšteno iz Čamparinog kabineta mjera suspenzije može se izreći ukoliko postoje „osnove sumnje da je počinio krivično djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku“.
 
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je saopšteno, u potpunosti osuđuje nasilničko ponašanje Zorana Čegara prema predstavnicima medija, a posebno nasrtaje i prijetnje novinarki CIN-a kojoj je zaprijetio da će joj „iščupati grkljan“, kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao „četnikušom“.    
 


“Građani Bosne i Hercegovine zbog pojedinaca poput policijskog službenika Zorana Čegara gube povjerenje u rad policije, a što je u direktnoj suprotnosti sa strateškim prioritetima ovog ministarstva. Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Federalni ministar unutrašnjih poslova poziva Jedinicu za profesionalne standarde Federalne uprave policije i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)”, navedeno je u saopštenju ovog ministarstva.
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH traže od Vlade Federacije BiH da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade Federacije BiH, a na koju ga je predložio Ensad Korman.
 
Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva ispred Suda u Dubrovniku su, nakon završenog ročišta na suđenju Zoranu Čegaru, načelniku Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), zatražili od njega komentar. On je burno reagovao riječima: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“, nasrnuvši na novinarku.
 
Ovo nije prvi put da Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja za tekst koji je CIN objavio 24. oktobra u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. 
 
Suđenje Zoranu Čegaru počelo je u srijedu 26. oktobra na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare. Načelniku Sektora uniformisane policije FUP-a, kako piše CIN, sudi se pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika „Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura.
 
Federalna uprava policije je saopštila u petak 28. oktobra da, s obzirom na medijske napise, u kojima su visokopozicionirani policijski službenici FUP-a dovođeni u vezu sa “navodnim postupanjem protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH“, obavještavaju javnost da je “tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik dovođen u negativan kontekst i u vezu sa određenim inkriminisanim licima, već pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem roku”.
 
Dodaju da će nakon provedene istrage, a u ovisnosti od njenih rezultata rukovodilac organa i disciplinska komisija donijeti odluke zasnovane na principima vladavine prava i pozitivnopravnim propisama, a u skladu sa svojim nadležnostima.
 
Udruženje BH novinari ranije je tražilo od Federalne uprave policije (FUP) i federalnog ministra unutrašnjih poslova da po hitnom postupku sankcionišu Zorana Čegara zbog brutalnih prijetnji novinarima CIN-a.
 
Kako su naveli  iz Udruženja, radeći na priči o načinu na koji je stekao višemilionsku imovinu u BiH i Hrvatskoj, novinari CIN-a kontaktirali su Čegara kako bi dobili informacije u vezi sa tim. U telefonskom razgovoru zamolili su Čegara za intervju, ali je on to odbio, uz prijetnje i psovke. Podsjećaju da je razgovor sa novinarima Čegar završio riječima: “Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ne bih došao tamo odakle me zovete“, a novinarku je psujući nazvao “četnikušom“.
 
Napad Zorana Čegara na novinare CIN-a osudio je i Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.
 
“Smatramo kako je nedopustivo ovakvo ponašanje jednog dužnosnika tim više što je u sistemu koji bi trebao štititi zakone te da bi mu zbog verbalnog napada, ali i pokušaja fizičkog nasrtanja na novinare trebalo zabraniti vršenje javnih funkcija”, naveli su u saopštenju iz Vijeća za štampu i online medije u BiH dodajući da je pravo medija da istražuju djelovanje i pod lupu stavljaju javne ličnosti, a da je pravo javnosti da zna. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.