Dnevni avaz se izvinjava zbog lažnog sadržaja

Dnevni avaz se izvinjava zbog lažnog sadržaja

Dnevni avaz se izvinjava zbog lažnog sadržaja

Najtiražnija dnevna novina u BiH izvinila se javnosti nakon što je uočeno da su imena i izjave ljudi u rubrici ankete lažni, i navode da je odgovornost na dopisniku iz Zenice.

Lažne izjave koje je Dnevni avaz objavio u izdanju za ponedjeljak, 14. mart, u rubrici za ankete, bile su, kako je uredništvo saopštilo, gruba greška i manipulacija u pripremi ankete iz Zenice, a preliminarnom unutrašnjom provjerom utvrđeno je da je za to odgovoran dopisnik Dnevnog avaza iz Zenice Adnan Džonlić.

„Uz izjave je priložio lažne fotografije osoba, vjerovatno uzete s interneta, kao i njihova izmišljena imena. Budući da je riječ o dugogodišnjem uposleniku našeg lista, resorni urednici nisu doveli u sumnju sadržaj ankete i fotografije, pa je ona i objavljena“, saopšteno je iz Dnevnog avaza.

„Uposlenik Džonlić u svojoj izjavi glavnom uredniku, kao i pisanom izjavom, potvrdio je da 'u potpunosti prihvata odgovornost i krivicu koja je samo njegova'. Uredništvo vrši provjere da li je sličinih postupaka dopisnika Džonlića bilo i ranije“, poručili su i dodali da je bilo pritisaka da novinar to uradi.

„U razgovoru s glavnim i odgovornim urednikom Dnevnog avaza Džonlić nije negirao da je bio pod pritiscima da podmetne lažnu anketu uredništvu u Sarajevu. Ali, nije otkrio iz kojih je motiva izvršio pokušaj urušavanja integriteta našeg lista“, stoji u saopštenju.

Protiv Džonlića će biti pokrenut disciplinski postupak i on će biti suspendovan do kraja postupka, a osim najave otkaza, menadžment Avaza će razmotriti i mogućnost pokretanja tužbe protiv novinara radi nadoknade štete zbog urušavanja ugleda lista.

Slobodna Bosna je u ponedjeljak objavila na svom online izdanju da je fotografija jednog od navodno anketiranih građana iz Zenice ustvari fotografija britanskog komičara Rickyja Gervaisa, potpisanog kao Dževad Aličić koji je dao podršku Fahrudinu Radončiću – što je bila tema ankete.

Nakon toga su brojni korisnici na društvenim mrežama u BiH otkrili da to nije jedini primjer, na što je i uredništvo Dnevnog avaza reagovalo izvinjenjem.
 

Izvor: Dnevni avaz, Slobodna Bosna, N1 BiH