Dodijeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Dodijeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Dodijeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagrađeni novinari Žurnala, BIRN-a i CIN-a.

foto: Media.ba

Nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodijelje su na današnjoj svečanosti u prostorijama EU Info centra u Sarajevu. Za tri najbolje istraživačke priče nagrađeni su novinari Žurnala, Balkanske istraživačke mreže BIRN i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Dobitnik prve EU nagrade za istraživačko novinarstvo  je Amarildo Gutić, novinar online magazina Žurnal, za film “Država protiv Davida” koji rekonstruiše posljednje sate života mladića Davida Dragičevića, ukazuje na kontradiktorne policijske nalaze i upućuje da pojedinci iz nadležnih institucija štite odgovorne.

Semir Mujkić, novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN, dobio je drugu nagradu za serijal priča o zloupotrebama u javnim nabavkama, od kupovine sigurnih golova za dječija igrališta do kupovine službenih automobile. Ovaj serijal priča je zasnovan na podacima Baze službenih automobile u kojoj je BIRN prošle godina zabilježio nabavke u vrijednosti od 90 miliona maraka.

Novinari CIN-a, Renata Radić-Dragić i Mubarek Asani, dobili su treću nagradu za videopriču “Borci protv boračkih udruženja” koja govori o zloupotrebi javnog novca koji je iz budžeta isplaćivan boračkim udruženjima. Za isto istraživanje, CIN je ove godine dobio i nagradu Account-a za multimedijalnu priču o korupciji u BiH.

Na konkurs za EU-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo u BiH je prijavljeno 19 novinarskih radova, od kojih je u uži krug ušlo njih devet. EU nagrade za istraživačko novinarstvo dodijelio je žiri u sastavu Davor Glavaš (Internews Balkans), Vildana Selimbegović (Oslobođenje) i Milna Tadić-Mijović (Centar za istraživačko novinarstvo Crna Gora). Nagrade su uručili Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH i Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo dodjeljuju se u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turske čiji je cilj promovisanje izvanrednih dostignuća novinara u istraživačkom novinarstvu.

Izvor: Žurnal, CIN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.