Društvena mreža Gab pozdravila pristalice QAnona

Društvena mreža Gab pozdravila pristalice QAnona

Društvena mreža Gab pozdravila pristalice QAnona

Nakon što je Twitter blokirao više od 70 hiljada naloga koji su dijelili sadržaj QAnona platforma Gab zabilježila povećanje broja svojih korisnika.

foto: screenshot The Guardian/YouTube

Twitter je od petka prošle sedmice blokirao više od 70 hiljada naloga na toj društvenoj mreži jer su, kako piše The Guardian, prvenstveno bili posvećeni dijeljenju sadržaja QAnona čije su pristalice učestvovale u neredima i upale u sjedište američke vlade Capitol Hill.

QAnon grupa je, između ostalog, prepoznatljiva po tome što širi teorije zavjere o američkoj vlasti i javnosti, a Twitter je još u julu prošle godine najavio da će uklanjati naloge s te društvene mreže čije poruke šire teorije zavjere. Tada je saopšteno da je 2019. godine glavna američka federalna agencija FBI izdala upozorenje o “teorijama zavjere domaćim ekstremistima” i odredila “QAnon” kao potencijalnu domaću ekstremističu prijetnju.

BBC piše da QAnon širi teorije zavjere kojima se tvrdi da Trump vodi rat protiv pedofila koji veličaju sotone u politici, poslu i medijima. S druge strane, Trump je, kako se navodi, aktiviste QAnona opisao kao ljude koji vole svoju zemlju.

Iz Twittera je saopšteno da je u mnogim slučajevima utvrđeno da je jedna osoba upravljala brojnim računima na kojim je dijeljen sadržaj QAnon grupe, kao i da su fraze i hashtagovi povezani s tom grupom, korišteni više od 20 miliona puta u periodu od januara do septembra 2020. Nakon što su Facebook i YouTube u oktobru prošle godine uveli mjere protiv širenja teorija zavjera, Twitter je postao glavna platforma koja je bila dostupna pristalicama QAnona.

Iako je na Twitteru još uvijek aktivno na hiljade naloga koji se povezuju s QAnonom, BBC navodi da je većina njih koji su imali milione pratilaca i veliki uticaj u širenju teorija zavjera, sada uklonjena.  

BBC piše i da postoji još jedna platforma koja je postala popularna i koja se pojavljuje kako mjesto za promociju QAnona. Riječ je o platformi Gab koja je u posljednjih nekoliko dana okupila veliki broj pratilaca a koja, kako se navodi, ukupno ima više od 400 hiljada pratilaca.

The Washington Post piše da platforma Gab koja je u postala popularna u posljednje vrijeme, postoji još od 2016. godine i sebe naziva “društvenom mrežom za slobodu govora”. Iako Gab platforma napominje da je jedan od njenih zadataka “poduzeti mjere za sprečavanje i uklanjanje ilegalnih aktivnosti u zajednici”, ta društvena mreža je pozdravila pristalice QAnona i ponosi se time što svojim korisnicima dozvoljava da objavljuju sve što žele.  

Izvor: BBC, The Guardian, The Washington Post

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.