EBU istraživanje: Bh. građani najviše vjeruju televiziji

EBU istraživanje: Bh. građani najviše vjeruju televiziji

EBU istraživanje: Bh. građani najviše vjeruju televiziji

Nešto više od polovine građana u Evropi vjeruje tradicionalnim medijima, a najviše se vjeruje radiju, pokazalo istraživanje EBU-a.

foto: screenshot/EBU

Nešto više od polovine građana u Evropi vjeruje tradicionalnim medijima, pokazalo je istraživanje Evropske radiodifuzne unije (EBU). Od 2014. od kada se provodi istraživanje, ove godine je zabilježen najveći pad povjerenje u društvene mreže.

Prema navedenom istraživanju, stepen povjerenja u tradicionalne medije (radio, televizija i print) je od 2014. bio stabilan, a tokom posljednjih godina se čak i povećavao. Ipak, kako piše u istraživanju, evropski građani nemaju veliko povjerenja u internet, a posebno na sadržaj koji im se plasira putem društvenih mreža.

Kako piše u istraživanju, više od polovine građana Evropske unije najviše vjeruje radiju (58%), televiziji (51%) i printanim medijima (51%). Radiju se najviše vjeruje u 25 od 37 evropskih zemalja, TV-u u sedam zamalja što znači da u 84 posto zemalja emiteri su označeni kao mediji kojim se najviše vjeruje. Društvenim mrežama, s druge strane, se najmanje vjeruje u 32 zemlje, a kao mogući razlog za to se navodi zabrinutost zbog široko rasprostranjenih dezinformacija na internetu.

U odnosu na povjerenje koje imaju prema drušvenim mrežama, evropski građani manje vjeruju samo političkim strankama, piše u istraživanju.

Stepen povjerenja u vijesti generalno se povećao tokom pandemije koronavirusa, a istraživanje je pokazalo i da se za vjerodostojne informacije, evropski građani uglavnom oslanjaju na javne servise koji se smatraju najpouzdanijim izvorom informacija u odnosu na 60 posto medijskog tržišta.

Osim toga, rezultati istraživanja su pokazali da što je veći stepen povjerenja u radio i TV stanice u nekoj zemlji, to je veća sloboda medija u takvim zemljama što sugeriše na to da je povjerenje građana u elektronske medije usko povezana sa slobodnim i nezavisnim medijskim okruženjem.

Kako se navodi u istraživanju, vijestima na internetu se najviše vjeruje u Srbiji, Grčkoj, Mađarskoj i Poljskoj, dok vijestima u printanim medijima najviše u Nizozemskoj i Albaniji.

Za radio i televiziju se navodi da su to najpouzdaniji mediji u Evropi, a u istraživanju piše da radiju najviše vjeruju građani u 24 od 37 evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, dok u sedam zemalja, među kojima je i BiH, građani najviše vjeruju televiziji. Osim u BiH, televiziji najviše vjeruju građani iz Bugarske, Islanda, Italije, Sjeverne Makedonije, Rumunije i Turske.

Za BiH se u istraživanju navodi i da više od polovine njenih građana nema povjerenja u medije, a takva situacija je, kako piše u istraživanju, i u Španiji i Turskoj.

Osim u Bugarskoj, Poljskoj, Srbiji i Kipru, u istraživanju se navodi i da manje od 30% bh. građana ima povjerenja u printane medije, te da je taj stepen povjerenja generalno najniži u zemljama Jugoistočne Evrope.  

Istraživanje je provedeno od februara do marta 2021. u 27 zemalja članica Evropske uniije i njenih pet zemalja kandidatkinja, kao i u Velikoj Britaniji i, po prvi put, BiH, Norveškoj i Švicarskoj. Istraživanjem je ponovo, nakon 2014. godine, obuhvaćen i Island.

Izvor: EBU

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.