Facebook i Twitter zajedno se bore protiv lažnih vijesti

Facebook i Twitter zajedno se bore protiv lažnih vijesti

Facebook i Twitter zajedno se bore protiv lažnih vijesti

Kompanije Facebook i Twitter pridružile su se medijskoj mreži za borbu protiv lažnih vijesti i poboljšanje informacija na društvenim mrežama.

Foto: Pixabay

Facebook i Twitter postali su dio First Draft Coalition, mreže oformljene u junu 2015. godine, s ciljem poboljšanja kvaliteta sadržaja na socijalnim mrežama.

U narednom periodu mreža će uspostaviti kodeks, promovisati medijsku pismenost među korisnicima društvenih mreža, a do kraja oktobra bit će pokrenuta i platforma na kojoj će biti moguća verifikacija sumnjivih sadržaja.

Među članovima mreže nalaze se i velike medijske kuće kao što su New York Times, Washington Post, BuzzFeed News, Agence France-Presse i CNN.

Facebook, kojeg koristi 1.7 milijardi korisnika, često se nalazi na udaru kritika zbog svoje uloge u širenju lažnih vijesti.

Iako manje popularan, Twitter predstavlja glavnu platformu za udarne vijesti i informacije koje plasiraju svjedoci pojedinih događaja, i često je i ta društvena mreža smatrana za izvor nepouzdanih i neprovjerenih informacija.

Izvori: Reuters, The Next Web