Facebook zarađuje milijarde dolara uprkos skandalu sa zvizdačicom

Facebook zarađuje milijarde dolara uprkos skandalu sa zvizdačicom

Facebook zarađuje milijarde dolara uprkos skandalu sa zvizdačicom

Prema podacima posljednje tromjesečne zarade, Facebook je ostvario profit u iznosu od devet milijardi američkih dolara.

foto: unsplash

Facebook je objavio podatke o posljednjoj tromjesečnoj zaradi koja je uprkos loših komentara nastalih nakon curenja internih dokumenata bolja od očekivanog a, kako piše BBC, riječ je o profitu u iznosu od devet milijardi američkih dolara.

Zarada od devet milijadi američkih ostvarena je u periodu od tri mjeseca, zaključno sa krajem septembra ove godine, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada je, kako piše BBC, taj iznos bio 7.8 milijardi dolara.

Uprkos većoj zaradi, navodi se kako je novo ažuriranje privatnosti Appleovog iOS 14 operativnog sistema otežalo oglašavanje brendiranih kompanija u procesu targetiranja korisnika na toj društvenoj mreži.

Osim toga, određene probleme je izazvalo to što je zvizdačica i bivša uposlenica Facebooka Frances Haugen objavila interne dokumente u javnosti navodeći da je ta društvena mreža stavljala profit ispred sigurnosti njenih korisnika, a BBC piše i da su medijski izvještaji pokazali kako ti dokumenti pokazuju kako Facebook nije moderirao sadržaj kojim se širi govor mržnje i trgovina ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja van Sjedinjenih Američkih Država.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerburg je u ponedjeljak rekao da se dokumenti koji su procurili u javnost selektivno koriste kako bi se stvorila lažna slika o toj kompaniji, a navodi se i da je tokom 12 mjeseci, do 30. septembra ove godine, na toj društvenoj mreži povećan broj korisnika i da iznosi 2.91 milijarde.

Iz Facebooka, kako se navodi, očekuju da će se vremenom prilagoditi novim ažuriranjem privatnosti za koje vjeruju da bi moglo uticati na njegovo poslovanje u posljednjem tromjesečju ove godine. Osim toga, najavljeno je da će Facebook ove godine potrošiti oko 10 milijardi američkih dolara za svoj tzv. metaverse odjel poznat kao Facebook Reality Labs čiji je cilj kreirati hardver, softver i sadržaj proširene i virtuelne stvarnosti.

Prema pisanju BBC-a, Facebook se trenutno nalazi pod nadzorom nekih od svjetskih zakonodavaca i regulatora poput američke Federalne komisije za trgovinu koja se bavi zaštitom potrošača i koja je podnijela tužbu protiv Facebooka zbog monopola i navoda o nekonkurentnoj praksi te društvene mreže.

Pritisak protiv Facebooka povećan je nakon objavljivanja procurjelih dokumenata i tvrdnji koje je iznijela zvizdačica Haugen kojim se ta društvena mreža, između ostalog, optužuje i da je znala više o štetnosti Instagrama po mentalno zdravlje mladih, nego što je o tome obavijestila javnost.

Uprkos svim optužbama, BBC piše da su dionice Facebooka u ponedjeljak zabilježile porast od 1.3 posto, a navodi se i da su dionice te kompanije tokom ove godine zabilježile porast od oko 20 posto.

Izvor: BBC

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.