Zviždačica Facebooka: Instagram šteti mentalnom zdravlju mladih

Zviždačica Facebooka: Instagram može ošteti mentalno zdravlje mladih i prouzrokovati im  poremećaje u ishrani

Zviždačica Facebooka: Instagram šteti mentalnom zdravlju mladih

Haugen je rekla da Facebook učinkovito može nadzirati najviše petinu dezinformacija o koronavirusu koje se pojavljuju na toj društvenoj mreži.

foto: Frances Haugen/WION-YouTube

Zviždačica i bivša zaposlenica Facebooka Frances Haugen, koja je The Wall Street Journal-u dostavila niz internih dokumenta koji pokazuju negativne učinke te društvene mreže, svjedočila je u utorak pred američkim Kongresom i tom prilikom je istakla da Facebook šteti mladima, a dotakla se i problema širenja dezinformacija o koronavirusu, piše New York Times.

Haugen je satima izlagala o tome kako Facebook šteti mladima, a New York Times piše da se iz Facebooka nisu složili sa njenim svjedočenjem.

Haugen je, između ostalog, rekla da Facebook nije u stanju učinkovito kontrolisati dezinformacije o vakcinama na svojoj platformi, ističući kako ta kompanija učinkovito može kontrolisati najviše oko petine takvog sadržaja.

Kako piše New York Times, Facebook i druge online platforme poput YouTubea i Twittera, pomogle su u širenju dezinformacija o koronavirusu, vakcinama i navodnim lijekovima. Iako se navodi da je Facebook od prošle godine bio “glasan” po pitanju uklanjanja dezinformacije o koronavirusu, na toj društvenoj mreži su se nastavili pojavljivati postovi i grupe koji šire dezinformacije o tome.

Haugen je, kako piše New York Times, rekla da Facebook trenutno nema tu sposobnost da zaustavi širenje dezinformacija o vakcinama, kao i da će Facebook uspjeti ukloniti 10 do 20 posto takvog sadržaja na toj društvenoj mreži.

Na svjedočenje Haugen pozitivno su reagovali senatori u američkom Kongresu, dok su mišljenja drugih zaposlenika Facebooka o njenom svjedočenju bila podijeljena. New York Times piše da su neki od njih rekli da je Haugen iznijela lične frustracije protiv kompanije u kojoj je bila zaposlena.

Glasnogovornica Facebooka Lena Pietsch je, kako se navodi, rekla da se iz Facebooka ne slažu sa mnogim tvrdnjama o kojima je Haugen svjedočila i dodala da je riječ o zaposlenici koja je za Facebook radila manje od dvije godine, kao i da nije posjedovala izvještaje.

Haugen je, kako se navodi, iznijela i optužbe da je Facebook znao više o šteti Instagrama po mlade, nego što je o tome obavijestio javnost. New York Times piše da su istraživači Facebooka otkrili da Instagram koji je u njegovom vlasništvu može oštetiti mentalno zdravlje mladih, te narušiti sliku o njihovim tijelima, odnosno sliku o tome kako su zadovoljni svojim tijelima što može dovesti do poremećaja u njihovoj prehrani, naročito kod djevojčica. Haugen je navela da su to rezultati istraživača Facebooka koji su u posljenje tri godine proučavali tinejdžere, kao i da su mnogi korisnici te društvene mreže koristili Photoshop kako bi poboljšali izgled svojih fotografija, te prikazali nerealan standard ljepote.

Vlastito istraživanje o tinejdžerima i Instagramu proveo je i jedan od američkih senatora Richard Blumenthal koji je za taj eksperiment kreirao lažni nalog 13-godišnjakinje putem kojeg je zapraćeno nekoliko naloga povezanih sa dijetom. New York Times piše da je Blumenthal rekao da je u roku od jednog dana, Instagram preporučio druge naloge koji su promovisali ekstremne dijete, a jedan od naslova koje je Instagram promovisao je bio i “moram biti mršav”.

Iz Instagrama su naveli kako su ti računi prekršili njihova pravila, kao i da to nije trebalo biti dozvoljeno na toj platformi.

Izvor: NYT

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.