Magazin Charlie Hebdo na meti osuda zbog naslovnice o napadu u Barseloni

Charlie Hebdo na meti osuda zbog naslovnice o napadu u Barseloni

Magazin Charlie Hebdo na meti osuda zbog naslovnice o napadu u Barseloni

Naslovnica posljednjeg izdanja francuskog satiričnog magazina posvećena je napadu u Barseloni.
 
Foto: Charlie Hebdo/Al Jazeera
 
Francuski magazin Charlie Hebdo ponovo je na meti osuda javnosti zbog svoje nove naslovne strane kojom dovodi u vezu islam sa prošlosedmičnim napadom u Barseloni.
 
Posljednja naslovnica prikazuje dvije ubijene osobe koje je upravo usmrtio kombi uz riječi: “Islam: religija mira…vječnog”.
 
Kritičari smatraju da ovakva naslovnica osuđuje cijelu jednu religiju, a bivši ministar i francuski političar Socijalističke partije, Stephane Le Foll, nazvao je karikaturu “izuzetno opasnom”.
 
“Kada ste novinar, treba da uvježbavate uzdržavanje jer drugi ljudi mogu iskoristiti pravljenje ovakvih asocijacija”.
 
Laurent "Riss" Sourisseau, urednik Charlie Hebdoa, izjavio je kako su eksperti i kreatori politika izbjegavali teško pitanje zbog brige za umjerene muslimane koji poštuju zakone, piše Al Jazeera.
“Debate i pitanja o ulozi religije, a posebno uloge islama u ovim napadima, potpuno su nestale”, napisao je urednik satiričnog magazina.
 
Charlie Hebdo svojim karikaturama ismijava sve religije i religijske figure, a nakon objavljivanja karikature poslanika Muhameda došlo je do prijetnje smrću novinarima magazina, da bi u januaru 2015. godine, dvojica naoružanih muškaraca koji su navodno bili pripadnici Al Kaide, u napadu na prostorije magazina ubili 12 osoba.