Međunarodna federacija novinara zabrinuta za zdravlje pritvorene novinarke u Kini

IFJ zabrinut za zdravlje pritvorene novinarke u Kini

Međunarodna federacija novinara zabrinuta za zdravlje pritvorene novinarke u Kini

Novinarka u pritvoru više od 500 dana.

foto: Screenshot / BBC YouTube

Novinarka i aktivistica za ženska prava Sophia Huang Xueqin, od septembra 2021. godine otkako je pritvorena, suočena je sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, javlja Međunarodna federacija novinara (IFJ) i osuđuje njeno proizvoljno zatvaranje. Pozivaju kineske vlasti da joj pruže hitnu medicinsku pomoć i osiguraju brzo oslobađanje.

IFJ navode da su predstavici organizacija i pojedinci koji zagovaraju slobodu medija zabrinuti jer je prijavljeno pogoršanje njenog zdravstvenog stanja otkako se više od 500 dana nalazi u pritvoru.

“Jako su zabrinjavajući izvještaji da se zdravlje Huang Xueqin pogoršava. Samovoljno pritvaranje i progon novinara u Kini predstavlja ozbiljno i neprihvatljivo kršenje ljudskih prava”, kazali su iz IFJ osuđujući njeno pritvaranje. Takođe su u saopštenju pozvali kineske vlasti da je odmah oslobode i da joj osiguraju pristup odgovarajućoj medicinskoj njezi.

Prema navodima organizacije za ljudska prava Front Line Defenders, Huang Xueqin ima simptome hormonske neravnoteže, sekundarne amenoreje, gubitka težine, velikog nedostatka kalcija, niskog nivoa glukoze, niskog krvnog pritiska i emocionalnog stresa, što predstavlja značajan rizik za njeno zdravlje ako se ne liječi, kako su naveli.

Izvještaji takođe pokazuju, kako prenosi IFJ, da Huang Xueqin često pozivaju zatvorski službenici na kasnonoćna ispitivanja.

Sredinom aprila 2022., Wan Miaoyan, bliska prijateljica, braniteljica ljudskih prava i advokatica Huang Xueqin, prema pisanju IFJ-a, primila je pismo koje je potpisala novinarka a u kojem se navodi da je odlučila da otpusti Wan kao svoju braniteljicu koju je odabrala za svoju pravnu savjetnicu krajem marta iste godine. IFJ piše da su kritičari doveli u pitanje autentičnost ove odluke.

Novinarka Sophia Huang Xueqin i aktivista Wang Jiangbing uhapšeni su u Guangzhouu dan prije njenog odlaska u Ujedinjeno Kraljevstvo na studij na Univerzitet Sussex u septembru 2021. Huang Xueqin i Jianbing su optuženi za "poticanje na rušenje državne vlasti". U trenutku hapšenja bio im je uskraćen pristup advokatima, kao i kontakt sa članovima porodice, dok datum suđenja još nije objavljen.

Prije hapšenja, novinarka je bila vođa pokreta protiv seksualnog nasilja #MeToo u Kini, i koji je predstavljao odgovor na kulturne i sistemske probleme u odnosu na rod i moć unutar Kine, dok je prethodno bila privedena u oktobru 2019. i januaru 2020. zbog komentara na masovne proteste u Hong Kongu i optužena za "izazivanja svađa i problema".

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.