Međunarodne novinarske organizacije reagovale na napad Dodika na novinarku N1

Međunarodne novinarske organizacije reagovale na napad Dodika na novinarku N1

Međunarodne novinarske organizacije reagovale na napad Dodika na novinarku N1

Upućen novi poziv Dodiku da se javno izvini novinarki.

foto: N1

Međunarodni institut za štampu (IPI) osuđuje uvredljivo i prijeteće ponašanje predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika prema novinarki Snežani Mitrović i njenom poslodavcu televiziji N1, navodi se u današnjem saopštenju IPI-a.

Uputili su poziv Dodiku da se javno izvini i prekine sve zastrašujuće postupke prema svim medijima. Poziv za javno izvinjenje uputili su i iz mreže SafeJorunalists.

IPI navodi da se pridružuje svojim partnerskim organizacijama u organizaciji Media Freedom Rapid Response (MFRR) u osudi Dodikovog ponašanja. Organizacije upozoravaju da su agresivna retorika prema novinarki, te navodi da vlasti prate medije najnoviji primjeri u višedecenijskoj listi Dodikovih pritisaka na novinare i nezavisne medije u RS.

“Kao što je istaknuto nakon nedavne misije u zemlji koju je organizirao MFRR, ovo neprijateljstvo prema novinarstvu koje kritikuje u RS – posebno od samog Dodika – predstavlja prijetnju slobodi medija i doprinosi nesigurnosti u novinarskoj zajednici”, piše u saopštenju.

Objašnjeno je da se incident dogodio na konferenciji za novinare 16. novembra na kojoj je novinarka N1 Dodiku postavila pitanje o njegovim vezama sa brojnim osobama koje su nedavno uhapšene u policijskoj akciji.

Dodik je na konferenciji za novinare reagovao agresivno i optužio njenu televiziju N1 da laže, vodi “antisrpski narativ” i aktivno nastoji da “uništi” RS. Zatim joj je na neprikladan način oteo mikrofon iz ruke i zaprijetio timu N1 rekavši im: “Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite?”.

Nakon događaja, Mitrović je lično nazvao Dodik te je vikao na nju i vrijeđao je psovkama. Dodik joj je rekao da je nezadovoljan izvještajem koji je N1 objavio o konferenciji za novinare.

“Naše organizacije osuđuju prijeteći i opasni jezik koji je Dodik koristio i na konferenciji za novinare i tokom telefonskog razgovora, što predstavlja neprihvatljiv verbalni napad na profesionalnog novinara”, navodi IPI.

“Nažalost, ovakvo ponašanje se nekažnjeno nastavlja godinama. Dodik je novinare koji ga kritikuju u više navrata označio kao izdajice i neprijatelje države, te im prijetio, uključujući višestruke verbalne napade na novinarke”, piše IPI.

Ovakav jezik ima za cilj da izoluje i diskredituje one koji nastavljaju da postavljaju pitanja i pozivaju na odgovornost, te normalizuje šire napade građana na novinare u RS i šire, ističe se u saopštenju.

Organizacije u MFRR-u podržavaju Udruženje BH novinari u razmatranju pravnih opcija, uključujući i eventualno podnošenje krivične prijave. U saopštenju se dodaje da je i potrebno ozbiljno pristupiti navodima da državni organi prate rad N1 i potencijalno drugih nezavisnih medija u zemlji.

“Zajednički pozivamo Milorada Dodika da se javno izvini za svoje ponašanje i da se obaveže da će se sva buduća komunikacija sa i o novinarima odvijati na profesionalan način koji dolikuje statusu javne funkcije koju obavlja”, navodi se.

Saopštenje su potpisali IPI, ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU) i OBC Transeuropa (OBCT).

N1 je juče objavila da je obavijestila predstavnike evropskih institucija, međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama i predstavnike diplomatskog kora u BiH u vezi sa napadom Dodika na novinarku N1 i tu medijsku kuću.

U pismu koje su uputili preko kompanije Adria News iz Luksemburga, čiji je N1 sastavni dio, izvijestili su, kako se naglašava, o ovom zabrinjavajućem incidentu koji predstavlja ništa drugo do napada na slobodu medija.

Kompanija Adria News iz Luksemburga, koja je matično društvo televizije N1 u BiH, smatra da je podrška slobodnim medijima ključna za demokratsko društvo, te poziva na prestanak kampanje protiv nezavisnih medija. Napomenuli su da građani imaju pravo da čuju različita mišljenja, a da je dužnost predstavnika vlasti da obezbijedi medijski pluralizam, slobodu izvještavanja i jednake uslove za rad svih.

Izvor: N1, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.