Meta: Model umjetne inteligencije koji može identifikovati predmete unutar slika

Meta objavila AI model koji može identifikovati predmete unutar slika

Meta: Model umjetne inteligencije koji može identifikovati predmete unutar slika

Segment Anything - novi model kompanije Meta.

foto: Screenshot / YouTube

Kompanija Meta, vlasnik društvenih mreža Facebook i Instagram, objavila je u srijedu model umjetne inteligencije (artificial intelligence - AI) koji može odabrati pojedinačne objekte unutar slike zajedno sa skupom podataka slikovnih komentara, navodeći da je taj model, nazvan, Segment Anything, najveći ikada te vrste.

Segment Anything Model (SAM) može identifikovati objekte na slikama i video zapisima čak i u slučajevima kada se nije susreo s tim predmetima u svojoj obuci, prenosi Reuters.

Koristeći SAM, objekti se mogu odabrati klikom na njih ili pisanjem tekstualnih napomena. U jednoj demonstraciji, pisanje riječi "mačka" potaknulo je alat da nacrta okvire oko svake od nekoliko mačaka na fotografiji.

U objavi na blogu, Meta navodi da je segmentacija — identifikacija piksela slike koji pripadaju objektu — ključni zadatak u kompjuterskom vidu i koristi se u širokom spektru aplikacija, od analize naučnih slika do uređivanja fotografija. Dodaju da kreiranje tačnog modela segmentacije za specifične zadatke obično zahtijeva visoko specijalizovan rad tehničkih stručnjaka sa pristupom infrastrukturi za obuku umjetne inteligencije i velikim količinama pažljivo označenih podataka u domeni.

Iz tog razloga, cilj kompanije je demokratizovati segmentaciju uvođenjem projekta Segment Anything, kako su napisali na blogu.

Takođe, navode da je SAM naučio opšti pojam o tome šta su objekti i da može generisati maske za bilo koji objekat na bilo kojoj slici ili bilo kojem videu, uključujući objekte i tipove slika na koje nije naišao tokom treninga.

"SAM je dovoljno općenit da pokrije širok skup slučajeva upotrebe i može se koristiti bez upotrebe na novim ‘domenama’ slika - bilo da su podvodne fotografije ili mikroskopija ćelije - bez potrebe za dodatnom obukom", piše na blogu.

Velike tehnološke kompanije, piše Reuters, govore o svojim otkrićima u području umjetne inteligencije otkako je chatbot OpenAI-ja ChatGPT, koji podržava Microsoft, postao senzacija u jesen prošle godine, potaknuvši val ulaganja i utrku za dominaciju nad ovim prostorom.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg rekao je da je uključivanje takvih generativnih AI "kreativnih pomagala" u Metine aplikacije prioritet ove godine.

Meta interno već koristi tehnologiju sličnu SAM-u za aktivnosti poput označavanja fotografija, moderiranja zabranjenog sadržaja i određivanja koje objave preporučiti korisnicima Facebooka i Instagrama.

Kompanija je rekla da će izdanje SAM-a proširiti pristup toj vrsti tehnologije.

SAM model i skup podataka bit će dostupni za preuzimanje pod nekomercijalnom licencom. Korisnici koji postavljaju vlastite slike na prateći prototip takođe moraju pristati na korištenje samo u istraživačke svrhe.

Više informacija možete pronaći na Facebookovom blogu, a demo možete isprobati na ovom linku.

Izvor: Reuters, Facebook

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.